JUMAGRAFA [ Welcome to the Jungle ] Η εξιστόρηση...

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Απολαύστε υπεύθυνα, αφού απαλλαγείτε πρώτα από κάθε είδους άγχος, ταμπού και προκατάληψη!


Η ερώτηση του @rigas για τον προορισμό της σχεδιαζόμενης εκδρομής του Μαΐου ήταν απλή!

- Τζουμέρκα ή Άγραφα? Ρώτησε..
-Και Τζουμέρκα και Άγραφα! Απάντησα.

Ήταν και κάτι μέρες πριν, που πέρασε από το οπτικό μου πεδίο, το trailer της ταινίας Jumanji. Ναι, εκείνου του επιτραπέζιου παιχνιδιού, που ρίχνοντας τα ζάρια κινδυνεύεις να γίνεις μέρος της ζούγκλας, ρουφώντας σε από τον ρεαλιστικό κόσμο που ζεις, και βυθίζοντάς σε, στο φανταστικό!

Δεν ήθελε και πολύ, Τζουμέρκα- Άγραφα - Jumangi και κάπως έτσι προέκυψε το,


JUMAGRAFA

RMfgsB5.jpg


Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται η αναγγελία της τριήμερης χωμάτινης εξόρμησης που θα εξελισσόταν στον κορμό της Κεντρικής Πίνδου. Βέβαια τα πράγματα είχαν ξεκινήσει λίγο διαφορετικά. Ήταν χειμώνας, βράδυ Σαββάτου, το τζάκι αναμμένο και αντιστεκόμενος σθεναρά να διασκεδάσω με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, επέλεξα να χαράξω μια διαδρομή που κύκλωνε μεγάλο μέρος των Αγράφων από δευτερεύον, έως και τριτεύον θα τολμούσα να γράψω οδικό δίκτυο. Γιατί όπως είχε γραφτεί επίσης στην αναγγελία, δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τον τροχό, που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται Άγραφα, αλλά διαφοροποιηθήκαμε στον τρόπο που γυρνάει αυτός ο τροχός στον χωροχρόνο! Συγκεκριμένη χρονική περίοδος εκτέλεσης δεν υπήρχε οπότε ο τίτλος της σχεδιαζόμενης διαδρομής πήρε την ονομασία “ Άγραφα Όποτε”.


Μεγάλη εβδομάδα και σχεδόν τηλεπαθητικά, μιλάμε τηλεφωνικά με τον Σπύρο, σχολιάζοντας τον κατακλυσμό του διαδικτύου από φωτογραφίες της Δρακόλιμνης της Βερλίγκας. Ο σχολιασμός αυτός κατέληξε να διαμορφώσει τον ρου της μελλοντικής εκδρομής, με αποτέλεσμα να εντάξουμε τον υδάτινο αυτό σχηματισμό του όρους Λάκμου, ως τερματικό σταθμό της χωμάτινης μας εξόρμησης. Οι διαδρομές έπρεπε να διαμορφωθούν αναλόγως και Μεγάλη Τετάρτη βράδυ ξεκίνησα να ζουμάρω σε ηλεκτρονικούς χάρτες. Οι ξεχασμένοι ορεινοί δρόμοι, τα αλπικά διάσελα, οι κατάφυτες από έλατο πλαγιές, όλα έδειχναν ότι μαθηματικά οδηγούμασταν στην μοτοσυκλετιστική μας Σταύρωση! Θα υπήρχε όμως Ανάσταση ή θα θάβαμε μια για πάντα στις βουνοκορφές της Πίνδου μέταλλα και πλαστικά?

Η γραμμή που δημιουργήθηκε, ήταν μια σχεδόν τουφεκιά, που ξεκινούσε από το Καρπενήσι και κατέληγε 2010 μέτρα πάνω από το ύψος της θάλασσας, στην λεκάνη που σχηματίζεται η Βερλίγκα κάτω από τις κορυφές Μέγα Τράπος και Τσουκαρέλα. Πλάνο διανυκτερεύσεων δεν υπήρχε, ακολουθήθηκε το δόγμα, όπου γης και πατρίς. Αναγνωριστική επίσης δεν υπήρχε, εντείνοντας την αγωνία αλλά και θέτοντας το μυαλό σε πλήρη λειτουργία, αφού ήταν αρκετές οι φορές , που διάφορα τεχνάσματα έπρεπε να εκτελεστούν ώστε να καμφθούν ή ακόμα και παρακαμφθούν διάφορα εμπόδια! Εν τέλει, γράφοντας αυτές τις γραμμές μια εβδομάδα σχεδόν μετά την επιστροφή μας, τολμώ να γράψω ότι ούτε γκρίνια υπήρχε. Τα JUMAGRAFA δεν μας άφησαν λεπτό να βγάλουμε από μέσα μας δυσάρεστες πτυχές της προσωπικότητα μας. Ήταν αυτή η καθολική καθήλωση μπροστά στο μεγαλείο της φύσης όπως επίσης και η συνεχής λειτουργία του ενστίκτου μοτοσυκλετιστικής επιβίωσης, που δεν άφηναν παρά μόνο τα μάτια να θαυμάζουν και τα υπόλοιπα μέλη του σώματος να λειτουργούν σαν γυροσκόπια προσπαθώντας να κρατήσουν όρθια την μοτοσυκλέτα!


DiB1Rcj.jpg


dBWoLW0.jpg

Τολμηρή η βόλτα από σχεδιασμού της, τολμηροί και οι τελικοί συμμετέχοντες σε αυτήν καθώς και κάποιοι που ήθελαν αλλά τελικά δεν μπόρεσαν! Θέλει αρετή και τόλμη να ακολουθήσεις ένα πλάνο χωρίς πλάνο, που ίσως βγαίνει μόνο με αεροπλάνο! Χωρίς πολλά φρου φρού και αρώματα και αποφεύγοντας ερωτήσεις του τύπου, τι θα φάμε, που θα μείνουμε, αν θα βρέξει, αν έχει ανηφόρες ή κατηφόρες, αν οι οδηγικές υπερωρίες θα πληρώνονται με μελάτα ρεπό, αν ο Ερμής είναι ανάδρομος και ποιο λάστιχο είναι το καλύτερό για μπρέικ άουτς, βρεθήκαμε να αναχωρούμε από την Γέφυρα, ακριβώς στην ώρα μας εγώ, ο @rigas , o @Maik® , ο @nikospyrgos και ο @Juniorkourelis με το καινούριο του “εκδρομικό” απόκτημα! Μη περιμένετε φώτο από την γέφυρα Μπανιά, βαρέθηκα να βγάζουμε το τελευταίο διάστημα... :Π:LOL:

Λίμνη Τριχωνίδα

aJFYeFH.jpg


YKeKmaI.jpg



Ανεφοδιασμός στο Θέρμο για το πολύ μικρό της παρέας, και αντί να καταστρέψουμε τα τακούνια μας στην αδηφάγο άσφαλτο, προτίμησα να στρίψουμε για τον παλιό δρόμο που οδηγούσε στον Προυσσό, και που αντίθετα στις επιταγές της νέας εποχής μετακινήσεων παρέμεινε χωματόδρομος. Βέβαια κατευθυνόμενοι προς Δρυμώνα θα διαπιστώσουμε ιδίοις τακούνεσι ότι πρόσφατα είχε πέσει καινούρια άσφαλτος μετά το φιδωτό ανέβασμα που ακολουθεί την διάσχιση του παραπόταμου του Εύηνου, η οποία έφθανε μέχρι και τον οικισμό Νεροσύρτης.

3InfooA.jpg


Bom1Dgg.jpg



Στον οικισμό αυτό εκτός από πλούσια νερά, θα βρει κανείς και Wi-Fi. Σταματώντας να βγάλω φωτογραφία την σουρεαλιστική αυτή ταμπέλα, ένας συμπαθέστατος γεράκος, από αυτούς με τα χωριάτικα κόκκινα μάγουλα, που υποδηλώνουν ευζωΐα, φώναξε “ Και από αυτό έχουμε” !


Jhc2PKd.jpg


TKwwJzH.jpg



Την πρώτη φορά που πέρασα κατά τύχη από τούτο εδώ τον χωματόδρομο, μαζι με τον @Dinos MEC , μετά τον οικισμό Λαδικού συνέχισα για το Χαλίκι βγαίνοντας σχετικά σύντομα στον ασφάλτινο δρόμο που πάει για Προυσσό. Αυτή τη φορά όμως πήγαμε διαβασμένοι και συνεχίσαμε για να διασελώσουμε το ορεινό πέρασμα που θα μας οδηγούσε προς την πηγή της Μαύρης Σπηλιάς και το χωριό του Προυσσού. Σημάδια αμπαντίλας φάνηκαν ήδη από τα πρώτα μέτρα του πάσου, αλλά δεν πτοηθήκαμε αντίδραση που είχαμε βέβαια καθ’όλο το τριήμερο.


BLh1wNz.jpg


xXvFFXQ.jpg



Το στένεμα του δρόμου, η προσπάθεια της φύσης να τον καταπιεί, και η επιβλητική θέα άρχισαν να φουσκώνουν τα μυαλά μας και να ξεφουσκώνουν τα πνευμόνια μας. Τι να το κάνω κύριε μου το καθαρό οξυγόνο, όταν το καταναλώνουμε όλο για να κρατηθούμε όρθιοι?

Στο διάσελο με θέα τον Προυσσό στο βάθος

D7KMZHK.jpg


ypr6Z5U.jpg


11ZWOOx.jpg


@rigas

VoyMdzQ.jpg


bMtBV9m.jpg


RBLmmCx.jpg


@Maik®

1dlq497.jpg


Η κάθοδος για τον Προυσσό ήταν σχετικά πιο ομαλή. Πιάνουμε άσφαλτο και με ζεσταμένα πλέον λάστιχα κινούμαστε για το σημείο συνάντησης στο βενζινάδικο πριν το Καρπενήσι.

@nikospyrgos

GkRP8FW.jpg


@Juniorkourelis

fyCAAE1.jpg


Εκεί μας περίμενε ο @ts@k με το άλλο εκδρομικό της παρέας, το μπλε DRZ. Έχει κόψει το Αιγαίο στα δύο ταξιδεύοντας από το βράδυ της Πέμπτης με το καράβι από Κρήτη και μετά από Πειραιά για Καρπενήσι. Δείχνει όμως ακμαιότατος και έτοιμος να φάει τα βουνά. Το όλο σκηνικό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια ιστορία που άκουσα μόλις σήμερα και αφορούσε πρόταση για καφέ σε ομάδα γυαλισμένων καφετεριάκηδων ντεμέκ μοτοσυκλετιστών η οποίοι απέρριψαν το μακρινό από την Πάτρα, Αίγιο και προτίμησαν την θαλπωρή της Μαρίνας της Πάτρας, γιατί όπως είπαν και οι ίδιοι, που να τρέχεις Αίγιο, είναι μακριά, συνεχίζοντας την στίλβωση του αλουμινένιου στεφανιού της ζάντας με το καθάριο πανάκι μικροϊνών!

Λίγο παραπέρα βρίσκεται το cafe Saloon, το οποίο και προτιμήσαμε για το τελευταίο εσπρεσάκι μας, αφού τις επόμενες ημέρες, την τιμητική τους θα είχαν ο ελληνικός και ο φραπές. Εκεί ήρθαν να προστεθούν στην ομάδα μας ο @Dim-bob με τον @Windmaniac66 , οι οποίοι βρισκόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου από την προηγούμενη ημέρα, εξιστορώντας μας ταυτόχρονα τις χθεσινές τους περιπέτειες στα Κοκκάλια.

deFxehs.jpg



Τηρώντας ευλαβικά τα χρονοδιαγράμματα 13:00 σηκωνόμασταν από τις καρέκλες για να αρχίσουμε να φοράμε τις προστασίες μας. Σε πολύ λίγο θα μπούμε χώμα φώναξα, με αποτέλεσμα κάποιοι να αρχίσουν να σταυροκοπιούνται και άλλοι να πέφτουν στα γόνατα και να φιλάνε την άσφαλτο, πιστεύοντας -φαντάζομαι- ότι θα ήταν η τελευταία φορά που θα την αντικρύσουν .

Από το χωριό Γοριανάδες ξεκινήσαμε να πλευροκοπήσουμε όλο το δυτικό Βελούχι. Πρώτη φορά από εκείνη την πλευρά και πιστεύω ότι όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε. Υπέροχα περάσματα, διαδρομές πλημμυρισμένες στο έλατο και ένας κατασκηνωτικός χώρος στο πουθενά απλά φανταστικός.

Lv6TJB7.jpg


Σειρά τώρα είχε η Κουφάλα Μαυρομάτα Παπαδιά. Όχι δεν πρόκειται για κάποια μοχθηρή γυναίκα ιερέα με μαύρα μάτια, αλλά ένα λογοπαίγνιο που αφορά τρία χωριά την Παπαδιά, που έχει πάρει το όνομα από την ομώνυμη κορυφή που βρίσκεται πάνω από το χωριό, και τα χωριά Μαυρομάτα και Δάφνη, του οποίου το παλιό όνομα ήταν Κουφάλα λόγω μιας εικόνας που είχε βρεθεί , που αλλού, από μια κουφάλα δέντρου! Μα καθόλου πρωτοτυπία και αυτές οι εικόνες? Όλες σε κουφάλες δέντρου πάνε και κουρνιάζουν!





Συνεχίζεται...


 
Τελευταία επεξεργασία:

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Μπροστά μας το Βελούχι

MMiavPz.jpg


03gJUKY.jpg


ks7VKun.jpg


gElGoQV.jpg


Στο βάθος η Καλιακούδα

ei7xGQz.jpg


Παραπλανητική θα είναι η πινακίδα. Δεν πτοούμαστε

H0jWKZy.jpg


@Windmaniac66

G1soxcT.jpg


@Juniorkourelis

TYXWjTQ.jpg


@Dim-bob

SJ7wOtH.jpg


@ts@k

MwDMcEm.jpg


Στον καταρράκτη της Παπαδιάς

wLGDyb7.jpg


daqso42.jpg


Περνάμε τον Ταυρωπό ποταμό, αφήνουμε πίσω μας το Βελούχι και κάνουμε την εισαγωγή μας στην ζούγκλα των Αγράφων, από Νότια. Έξω από την Δάφνη πιάνουμε χώμα , για να περάσουμε πάνω από την Μαυρομάτα και σιγά σιγά ανεβαίνοντας υψόμετρο, να αρχίσουν να μας αποκαλύπτονται οι μαγικές κορφές των Αγράφων.

@Windmaniac66

GebDfDN.jpg


tqcqs0u.jpg


Στο γνωστό τρίστρατο που ακολουθεί, με τις ταμπέλες που υποδεικνύουν τα γύρω χωριά, εμείς θα επιλέξουμε να κινηθούμε προς το χωριό Άγιος Δημήτριος, περνώντας από τους οικισμούς Γάβρινα και Μακρίναγκο. Την κάψα του μεσημεριού θα την σβήσουμε σε μια πηγή έξω από την Γάβρινα, συνοδεία της σκιάς των πελώριων πλατανιών, αλλά και της φωνής του τσοπάνη που από μακριά μας φώναζε για να μας καλωσορίσει!

MgfzpsZ.jpg


@Windmaniac66

HiKp2Me.jpg


@ts@k

zyf5MbL.jpg


kFTVSyC.jpg


@nikospyrgos @Maik®

OKLChau.jpg


@Dim-bob

Z300TXX.jpg


@nikospyrgos

RfV8J98.jpg


@Juniorkourelis

nBUY1Nn.jpg


@ts@k

Zd6GgAi.jpg


@rigas

CQExk3p.jpg


8Y2Jri6.jpg


@Windmaniac66

qoTAcud.jpg


ozvGGbB.jpg


Όταν γελάνε μέχρι και τα μουστάκια σου, και αυτό φαίνεται και μέσα από το κράνος
@nikospyrgos

A0pWCls.jpg


@Maik®

KrgTRvc.jpg


Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Μετά τον Άγιο Δημήτριο ξεκινάμε το ανέβασμα για να διασελώσουμε και να κινηθούμε προς τον Μάραθο. Η αμπαντίλα ξεκινά και τα πρώτα σαγόνια αρχίζουν να κρεμάνε από την ομορφιά που υπάρχει ολούθε. Η χλόη, που σε πολλά σημεία μετατρεπόταν σε βλάστηση, μαρτυρούσε ότι εδώ και πολύ καιρό ο δρόμος δεν χρησιμοποιούταν από τροχοφόρα, τουλάχιστον βαριά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την απαιτητική -κατά τόπους- οδήγηση γιγάντωναν το συναίσθημα της ευχαρίστησης.

KmniT3X.jpg


wozUzej.jpg


LLbw3cG.jpg


MzWA6fK.jpg


@rigas

MBRuKDo.jpg


90wKyJ6.jpg


beE5x3k.jpg


Φθάνουμε ψηλά στα 1500μ περίπου και αγναντεύουμε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε μερικές από τις γνωστές κορφές! Το κατέβασμα θα μας οδηγήσει λίγο πριν την είσοδο του χωριού Μάραθος, την γενέτειρα του Κατσαντώνη.

aYNr81Z.jpg


b7uh8Ix.jpg


F4C0Ln3.jpg


Και πριν προλάβει να καταλαγιάσει η σκόνη, λίγο πριν στεγνώσει ο ιδρώτας, να σου και το δεύτερο στη σειρά ανέβασμα, του οποίου το διασέλωμα θα μας φέρει στον οικισμό Παραμερίτα και κατόπιν στο χωριό Άγραφα. Γνωστό σε μένα από την περσινή βόλτα με τον @Dinos MEC , Deep Agrafa, άγνωστο στους υπόλοιπους και πάμε να το ανεβούμε.

@Maik®

VuhX1cz.jpg


@ts@k

e7zbUgz.jpg


@rigas

O8evdDe.jpg


Με τέτοια αποτύπωση στον χάρτη γίνεται να μην είναι ωραίο?

8hCMC5t.jpg


Με το φθάνουμε στην κορυφή, ο Σπύρος, που είχε κάτσει τελευταίος για να σκουπίζει και να φωτογραφίζει, βγάζει κράνος και φωνάζει “ Μ@λάκα , ΔΕΝ υπάρχει αυτό το πράγμα! Ατάκα που επαναλήφθηκε γύρω στις 15 φορές ακόμα μέσα στο τριήμερο, και που με έκανε να πιστέψω ακράδαντα ότι η σχεδίαση ήταν επιτυχής!

VNYwhkH.jpg


Άποψη της Νιάλας από το διάσελο

ZeWEgXe.jpg


6y2ED0J.jpg


Μετά τα δύο πρώτα χωμάτινα πάσα, βγήκε και ο πρώτος μεζές, δείγμα του τι είχε συμβεί μέχρι τώρα αλλά και του τί έμελλε να ακολουθήσει τις επόμενες δύο ημέρες. Ως γνωστόν, άλλος το τρώει και δροσίζεται, και άλλος το τρώει και ζορίζεται! Δε μπορώ να πω πάντως, δε νομίζω να έχεις κανείς παράπονο, δροσιστήκαμε και ζοριστήκαμε ταυτόχρονα.

@Windmaniac66 και @Dim-bob επί του αγγουρίου

fQqQMhv.jpg


Ακολουθεί τηλεφωνική συνομιλία με την χωμάτινη Βόρεια Παρέα που αποτελείται από τον @paschalis , τον Μπάμπη και τον Χάρη. Έχουν ξεκινήσει το πρωί από την Θεσσαλονίκη και μας περιμένουν στον Νερόμυλο έξω από το χωριό Άγραφα! Μείνε όπως είσαι, λέω στον Πασχάλη και ξεκινάμε να κατεβαίνουμε για να τους βρούμε!

Φθάνοντας έξω από το Νερόμυλο, χαιρετίζουμε-καλωσορίζουμε τους φίλους από τον Βορρά! Σχεδόν ταυτόχρονα ο Πασχάλης μου αναφέρει ότι ο Ταβερνιάρης, που είναι και ντόπιος φυσικά, λέει ότι το πέρασμα που έχω επιλέξει από τα Άγραφα για το χωριό Βαλάρι, δεν περνάει! Και ποιος σου είπε ότι με νοιάζει τι λέει ο Λόκαλ? Άλλωστε δεν ρωτάω γι’αυτό και προχωράω! Ο μπάρμπας επέμενε, και μας προειδοποιούσε να μην τολμήσουμε να πάμε από εκεί! Ο Βλάχος λέει ψέμματα, ήταν που έπαιζε με τα μάτια , όταν μας έλεγε για τον κλειστό δρόμο.

Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Δύο γεγονότα συνέτειναν στην απόφαση μου, να συνεχίσουμε κανονικά την διαδρομή. Το πρώτο, ένα κείμενο του Σινάνη το οποίο περιέγραφε τον συγκεκριμένο δρόμο ως έναν εξαιρετικής ομορφιάς αλλά και δυσκολίας, και το δεύτερο ότι κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Σπύρο ένα μέρος της ομάδας είχε αποκοπεί καθώς δεν μας είδε να μπαίνουμε στον Νερόμυλο και συνέχισε κανονικά την διαδρομή ξεκινώντας να ανεβαίνει το πασο για κανα 5αρι χιλιόμετρα. Με τα καρντάσια δίνουμε ραντεβού στο πιθανό σημείο διανυκτέρευσης που ήταν το Βαλάρι, οι οποίοι προτίμησαν την ασφάλεια της κανονικής διαδρομής αφού το γυάλισμα που έκανε το μάτι μου, όταν ο μπάρμπας Μυλωνάς μας είπε όχι, προμήνυε ιστορίες μελάτων ανδραγαθημάτων τα οποία δεν άργησαν να έρθουν!

qWYw0ZK.jpg


CjjucfC.jpg


m2Txw86.jpg


@ts@k και @rigas στη Σάρα

zzqxlrR.jpg


cx8qdzq.jpg


vghkFYE.jpg


NrvqqDX.jpg


TURR4wy.jpg


O9Dx7t9.jpg


HAzOK20.jpg


wBEFZ05.jpg


994NkiK.jpg


Ο Σινάνης, εννοείται ότι για άλλη μια φορά είχε δίκιο. Και για την ομορφιά αλλά και για την δυσκολία. Δρόμος που “κάποτε” χρησιμοποιούταν, δρόμος που τον κατάπινε σιγά σιγά και αυτόν η χλωρίδα της περιοχής. Τα σημάδια εγκατάλειψης διαδεχόντουσαν το ένα το άλλο με αποκορύφωμα ένα πεσμένο έλατο σεβαστού μεγέθους και όγκου! Το μαγικό της υπόθεσης είναι η ταχύτητα που βγήκαν τρία χειροπρίονα και η γρήγορη εκτίμηση του σημείου από το οποίο θα περνάγαμε σχεδόν ξαπλωτά τα μηχανάκια! Μα ούτε ένας ρε μανούλα να πει να γυρίσουμε προς τα πίσω? Οι βάρδιες στην υλοτομία μικρής κλίμακας εναλλάσονταν και τα πρώτα μηχανάκια άρχισαν να ξεφορτώνονται αφού δεν υπήρχε περίπτωση να χωρέσουν με τα μπαγκάζια!

Αρκετοί από τα μέλη της ομάδας άρχισαν να ξεφυσάνε όχι από κούραση αλλά επειδή τους έφυγε το άγχος μη τυχόν και τελούν σε καμία γλυκανάλατη βολτίτσα. Δεν είχαν δει σημάδια μέχρι τώρα Μελάτων Διαδρομών, αλλά να που παρουσιάστηκαν μπροστά τους θριαμβευτικά. Ούτως ή άλλως είμαστε άνθρωποι των προκαταρκτικών, δε πέφτουμε κατευθείαν με τα μούτρα στο Adve!

QTpqRM1.jpg


xyCyz8F.jpg


iLE8TOs.jpg


avLm6RF.jpg


rzt0KXw.jpg


CAkpofn.jpg


g5vUipA.jpg


@nikospyrgos μετά από μια επιτυχή διέλευση με τον έξυπνο τρόπο lock-unlock των πίσω κάγκελων

BCH0enq.jpg


e4xntKE.jpg


piKsP0Y.jpg


Δε θα αναφερθώ σε σημεία με κατολισθήσεις όπου ο δρόμος είχε γεμίσει από πέτρες ή σε σημεία που απλά ο δρόμος δεν υπήρχε, αφήνοντας απλά μια λωρίδα προς την πλεύρα του βουνού για να περάσεις, βάζοντας εκείνα τα γυροσκόπια που λέγαμε να δουλεύουν στα κόκκινα για να μη σε ρουφήξουν μια για πάντα τα Άγραφα!

GEbB1UG.jpg


uJDvryc.jpg


pS7WknI.jpg


Sw0ldWV.jpg


YXbV9LU.jpg


EUAVgM7.jpg


mQQBXGD.jpg


Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Κάποια στιγμή ο δρόμος φάνηκε επεξεργασμένος από χωματουργικό μηχάνημα, δείγμα ότι φθάναμε στο Βαλάρι. Τα πρώτα σπίτια του οικισμού με έκαναν να πατάω την κόρνα από χαρά αφού άλλη μια επιτυχής διέλευση είχε προστεθεί στις Μελάτες Διαδρομές χωρίς απώλειες και με πλούσιο υλικό για να ‘χουμε να λέμε ιστορίες! Σαν αυτές που λένε οι ψαράδες και οι κυνηγοί. Σε αυτές που με το πέρασμα του χρόνου αναπόφευκτα προστίθενται αρκούδες, δράκοι, μάγισσες, διαστημόπλοια κτλ κτλ.

@Dim-bob

9vsu4WT.jpg


@Windmaniac66

cAlnYuT.jpg


Έξω από το Βαλάρι θα βρούμε την Σαλονικώτικη τριάδα η οποία μας πληροφορεί ότι δεν υπάρχει αξιόλογο σημείο στον οικισμό για να στήσουμε τον καταυλισμό μας. Αντ’ αυτού ο @paschalis προτείνει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής έξω από το χωριό Βραγγιανά. Γίνεται να μην εμπιστευτείς ανθρώπους που έχουνε φάει τα Άγραφα με το κουτάλι?

Πλήρης η ομάδα πλέον, με ακόμα πιο πλήρες το σύννεφο του Αγραφιώτικου κοκκινοχώματος που μας ακολουθούσε, κατευθυνθήκαμε για τα Βραγγιανά. Με χαρά μου θα διαπιστώσω ότι, πέραν της ομορφιάς του προαύλιου χώρου της Αγίας Παρασκευής, βρισκόμαστε στον χώρο όπου είχε λειτουργήσει Σχολή Ανώτερης μόρφωσης, με ιδρυτή τον Ευγένιο τον Αιτωλό, και η οποία σχολή αργότερα ονομάστηκε Ελληνομουσείον Αγράφων. Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της εποχής, αναλογιζόμενοι τη θέση που λειτούργησε και τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονταν στην ευρύτερη περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες στα βιβλία ή και στο διαδίκτυο. Μη κάνω αντιγραφή επικόλληση και το παίξω έξυπνος, ξεχνώντας να αλλάξω μέχρι και την γραμματοσειρά από το κλεμμένο κείμενο!

Στο χώρο βρίσκεται και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, όπου επιμελείται του προαυλίου χώρου και το οποίο με χαρά μας καλωσορίζει και μας ενημερώνει για όλες τις ευκολίες που παρέχει ο χώρος εκφράζοντας ταυτόχρονα την χαρά τους που θα διανυκτερεύσουμε εκεί. Αν δεν είναι ο ορισμός της φιλοξενίας αυτός τότε τι?

Η πλακόστρωτη αυλή χρησιμοποιείται για μεγάλο πανηγύρι, όπως μαρτυρούν οι μεγάλες τέντες, οι φανοστάτες( που το βράδυ άναψαν) και οι πέτρινες πεζούλες. Διαβάζοντας μια από τις ιστορίες του Τάκη Ντάσιου στις Ορεινογραφίες, θυμάμαι να αναφέρει την επίσκεψη του στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής σε εποχή γενικότερης οικονομικής ευμάρειας, κατά την οποία στο πανηγύρι, στον ίδιο χώρο παίζανε 4 διαφορετικές ορχήστρες δημιουργώντας ένα μουσικό συνοθύλευμα ικανοποιώντας όμως τις ανάγκες επίδειξης πλούτου των εύπορων χωρικών ή αυτών που κατέβηκαν στις πόλεις και προκόψανε!

wgYOOmD.jpg


aUxlURi.jpg


N24DsPw.jpg


pySxEQc.jpg


FYLUZmV.jpg


Μπάμπης και Χάρης

wSNjA0w.jpg


Η βρύση που αναδυόταν μέσα από τον πλάτανο!

cWQJvdE.jpg


G1vRIbU.jpg


Στη μέση του χώρου υπήρχε ένα πλακόστρωτο υπερυψωμένο πάλκο! Η πρώτη σκέψη ήταν να ανεβάσουμε κανέναν από τους ταξιδευτές μας, για να μας αφηγηθεί πώς είναι οι στράτες στα ξένα, αρκεστήκαμε παρόλαυτα στο να στήσουμε εκεί πέρα τις κουζίνες μας! Κατσαρόλια, γκαζάκια, καρεκλάκια και κονσέρβες βγήκαν στο λεπτό και ο Βραγγιανιώτικη νύχτα εμπλουτίστηκε από τις μυρωδιές των νομαδικών μαγειρικών! Εννοείται πως και οι ιστορίες δεν έλειψαν, το τσίπουρο και η ταξιδεμένη από την Κρήτη ρακή έρεεαν σε αφθονία, το κυκλικό του σχήματος της πέτρινης πλατείας βοήθαγε στο να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, τ’άστρα χίλιοι καϋμοί κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί!

Μιλώντας για άστρα, και με πλήρη απουσία φωτορύπανσης, ο ουρανός σχίστηκε στα δύο από μια απόκοσμη διακοπτόμενη λωρίδα φωτός, κάνοντας μας να σηκώσουμε τα βλέμματα προς τα πάνω. Κάποιος αναφώνησε ότι πρόκειται για διέλευση δορυφόρων ΜΑΜΟΥΘ από τον παγκοσμίως πλέον γνωστό Έλον Μάσκ! Πριν προλάβει να τελειώσει την φράση του , μια άλλη φωνή, απόκοσμη και αυτή, αλλά ενσταντική, και με ύφος ελαφριού μειδιάματος, ρώτησε με την σειρά της!

Τι να τα κάνουμε τα ΜΑΜΟΥΘ στα Άγραφα, βρε μ@λάκα Μασκ?

DkmhIy8.jpg



gOl6ESp.jpg


Ξέχασα να αναφέρω τις σχεδόν καλοκαιρινές συνθήκες που επικρατούσαν παρόλο που ήμασταν στα 1000μ υψόμετρο. Το πρωί οι γύρω κορυφές λούστηκαν από τις αχτίδες που κατάφερναν να διαπεράσουν την Νιάλα που την είχαμε στις πλάτες μας! Τα πάντα πρασίνισαν, εξαντλώντας όλη την χρωματική παλέτα και ο καφές, έστω και αυτός από το γνωστό φακελάκι, νοστίμεψε με έναν τρόπο μαγικό!

M8kWr92.jpg


Λέγοντας για Νιάλα, ξέχασα να αναφέρω το κόμπιασμα στη φωνή του @ts@k όταν του ανέφερα τηλεφωνικά ότι η διάσχιση της δεν ήταν στον σχεδιασμό της βόλτας. Βλέπετε είχε εκφράσει τον διακαή του πόθο να οδηγήσει αυτή την διάσημη πλέον κορυφογραμμή. Πιστεύω όμως ότι η πίστη του -στις Μελάτες Διαδρομές- τον έσωσε, αφού νομίζω αποζημιώθηκε από τα απόκρυφα των Αγράφων!

Στην παρέα προστέθηκε ο εκ Λαρίσης ορμώμενος, φίλος Δημήτρης, κάτοχος εδώ και ένα χρόνο ενός Tenere 700. Εάν φανταστείς ότι παλιότερα με το μπορντώ vstrom του, μου γέμιζε του καθρέφτες του αφρικα σε χώμα και όταν έφευγε μπροστά δυσκολευόμουνα να ακολουθήσω, έχοντας στο στρόμα τελειωμένα ασφάλτινα, εάν πιστέψεις αστικούς μύθους που έχουν κάνουν με ανέβασμα του σουζούκι στην Γκιστόβα και το δικάβαλο ταξίδι του στην Μπάλα, τότε καταλαβαίνεις ότι η προσθήκη αυτή στην ομάδα θα έκανε την βόλτα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Ενδιαφέρον όμως υπήρξε όταν στην καταμέτρηση έξω από την Αγία Παρασκευή αντι για 12 ήμασταν 11. Μα ναι, το εκδρομικό Καφασάκι του @Juniorkourelis αρνούταν πεισματικά να πάρει μπροστά, μόνο με σπρώξιμο και μετά σβήσιμο. Η διάγνωση δεν άφηνε περιθώρια για συνέχιση της βόλτας! Δύο λύσεις στον ορίζοντα, το φόρτωμα σε οδική ή εκκίνηση του μοτέρ και μονοκοπανιά κατέβασμα με νότια κατεύθυνση με ελπίδα να μη σβήσει κάπου και να ξαναπάρει μπροστά όταν σταματήσει για ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Για την ιστορία ακολουθήθηκε επιτυχώς η δεύτερη με το Καφασάκι να φθάνει σε χρόνο ρεκόρ στο Αίγιο. Εκδρομικό αφού. Χρωστάμε στον Παναγιώτη μια επανάληψη της δεύτερης και τρίτης μέρας. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει με μεγάλο, μπορεί να γίνει και με πάπια, λέω εγώ τώρα.... Παπάδα ιζ λόαντινγκ μπίτσιζζζ!!!

1GuHW24.jpg


@Dim-bob

xDuU8LO.jpg


yR5cZ5q.jpg


NmEfJvk.jpg


Φάτε Πράσινο

2IbJWWw.jpg


Ξεκινάμε από τα Βραγγιανά, έχοντας στα σκέλια μας τον Αγραφιώτη ποταμό και την κοιλάδα που τον περικλύει, πνιγμένη από κάθε είδους δέντρου. Κινούμαστε προς την Κουστέσα με τις 50 αποχρώσεις του πράσινου ολόγυρα μας! Από πάνω μας η κορυφή με το περίεργό όνομα “Τσμι”, και λίγο αργότερα μέσω βατού-εκδρομικού χωματόδρομου περνάμε τον οικισμό Χάρις και φθάνουμε στο Πετρίλο.

Πάνω από το χωριό ξεκινάει χωματόδρομος που γλύφει την ορθοπλαγιά που υψώνεται στο πλάι μας, δείχνοντας όμως από την αρχή του, σημάδια έντονης εγκατάλειψης. Κάποιο πιο παρατηρητικοί από εμένα είδα και φύτρες μικρών ελάτων εντός του δρόμου γεγονός που ενίσχυε ακόμα πιο πολύ την μακροχρόνια αχρησία του. Λίγο μετά, το Σαλονικιώτικο team αλλά και ο Μητσος ο Καλαμάκης ( προσωνύμιο από το χωριό καταγωγής του με το όνομα Καλαμάκι) έγιναν μύστες των Μελάτων Διαδρομών, αφού ένα ακόμη δέντρο, το πρώτο του Σαββάτου θα έκανε σχετικά σύντομα την εμφάνιση του!

Γρήγορες ματιές ανταλλάχθηκαν, γρήγορες εκτιμήσεις για τον τρόπο προσπέλασης του εμποδίου και κάπως έτσι βρεθήκαμε να κρατάμε στις αγκαλιές μας την Αφρικα, προσπαθώντας να την περάσουμε πάνω από τον κορμό αυτή τη φορά. Οι διαδικασίες σιγά σιγά τυποποιούνταν με αποτέλεσμα τα τελευταία μηχανάκια να περνούν ως αεράκι πάνω από τον πεσμένο κορμό!
Ιδρώτας, σκόνη και γέλια, σε ένα εκρηκτικό μείγμα εικόνων και συναισθημάτων που μέρες αργότερα σε κάνουν να αναπολείς και να θες να το ξαναζήσεις, με τους ίδιους ανθρώπους ξανά και ξανά!
Για να μη βυθιστούμε στους συναισθηματισμούς, να αναφερω ότι είμαστε σε ειδική Μελάτη Διαδρομή και λίγο αργότερα θα βρουμε νέο εμπόδιο διαφορετικής φύσης. Κατεβασιά νερού, που δεν κατέβασε μόνο το υγρό στοιχείο, αλλά και το μισό βουνό από πέτρες, δέντρα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Ο @Maik® άρχισε να χαμογελά πονηρά, η κόρη του ματιού του διεστάλλει και το μυαλό του άρχισε να επεξεργάζεται το σημείο που θα πρέπει να συμπλεκτάρει ώστε να περάσει με άλμα πάνω από τον σωρό!

3NF1UJA.jpg


Ο @rigas , o @Windmaniac66 και ο @Dim-bob νιώθουν τυχεροί στην τοποθεσία Πετρίλο που δε θα βγάζουνε μηχανάκια από τον γκρεμό!

89QoUbp.jpg


Ο @Maik® επιστρέφει σκυθρωπός αφού πίστευε πως με άλμα μπορούσαμε να το περάσουμε το παλιοεμπόδιο!

0vF0PqV.jpg


Από κάτω γκρεμίλα και το μοναδικό μηχανάκι που θα μπορούσε να εκτελέσει το προαναφερθέν ακροβατικό το κατσίκι του Μάκη, οπότε προς απαγοήτευση του, κάνουμε αναστροφή έχοντας στο μυαλό ότι θα έπρεπε να ξαναπεράσουμε τις μηχανές στην αγκαλιά μας! Και τις ξαναπεράσαμε, έχοντας τον Χάρη να μας εμψυχώνει προσφέροντας μας κριτσινάκι! Τα στομάχια μας ακόμα πονάνε από το γέλιο!

Cg5Egbt.jpg


ynHIhVT.jpg


SCxNIoo.jpg


@rigas

6e59cOl.jpg


Φθάνουμε ξανά στο Πετρίλο και ρωτάω στο καφενείο του χωριού προς τα που έχει πηγή.
-Σα κάτου πάτε? Ρώτησε ένας γέροντας.
-Όχι, σα πέρα! Του απάντησα...
-Αααααα, σαπέρα! Αποκρίθηκε
Και έτσι συννενοηθήκαμε, λέγοντας μου μετέπειτα ότι μετά τα δεύτερα μελίσσια έχει βρύση με νερό! Στην ερώτηση μου, για το πόσο καιρό είναι κλειστός ο δρόμος που πήγαμε να περάσουμε, η απάντηση που πήρα ήταν η εξής
-Ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι, εχ εδώ και καιρό Σαρρρρρρ...
Και σίγουρα δεν εννοούσε την Σαρα Τζεσσικα Παρκερ αλλά καμία από τις μεγαλειώδεις σάρες από πέτρες που κατεβαίνουν από την κορυφή Βουτσικάκι που είχαμε από πάνω μας.

Στάση για νερό στο παγκάκι του Περικλή, παχιά σκιά, νερό κρύσταλλο και συνοδεία ισοτονικών και ξηροκάρπιων προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τα χαμένα, από τα σηκώματα, υγρά! Ξέχασα να αναφέρω ότι εδώ και κάποια χιλιόμετρα έχουν ξεκινήσει να γίνονται έντονα ορατά τα σημάδια που άφησε ο Ιανός στην περιοχή ένα χρόνο πριν περίπου. Είναι η πλευρά των Αγράφων που επλήγη περισσότερο!

19tY5O2.jpg


55vBzSn.jpg


qLc3SpJ.jpg


Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Σειρά είχε τώρα το ασφάλτινο διάσελο που οδηγεί εκ δεξιών του στο πυροφυλάκιο της Καζάρμας στο Βουτσικάκι και εξ αριστερών του στην ανατολική πλευρά της Καράβας και τον Τύμπανο. Εμείς θα συνεχίσουμε για λίγο άσφαλτο με κατεύθυνση το Πευκόφυτο, αλλά αρκετά νωρίτερα θα αφήσουμε την ασφάλεια της ασφάλτου με σκοπό να κινηθούμε προς τον οικισμό με το υπέρτατο όνομα Σούλα. Το πέρασμα αφιερώνεται, όπως είπε και ο Πασχάλης στις κρίνες της Οξιάς, σε όλες τις Σούλες του Ευόσμου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που δεν έχουν δικό τους οικισμό!
#Soula_girna_pisw_ksana

@Maik®

ouF8reV.jpg


mYHLrOq.jpg


4cW4Y1W.jpg


Η αλήθεια είναι ότι έχω μια αγωνία αν θα περνάει το ποτάμι, αλλά και με ποιο τρόπο αφού, μιλάμε για τον Ίναχο, το ποτάμι που φούσκωσε και έπνιξε το Μουζάκι και την Καρδίτσα. Φθάνοντας στην κοίτη, αισθανόμαστε λίγοι μπροστά στα υπολείμματα της μανίας της φύσης παρόλο που έχουν περάσει μήνες από το ξέσπασμα της οργή της. Το περιβάλλον έχει αλλοιωθεί, το τοπίο έχει γίνει εξόχως άγριο και το μόνο που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος είναι για το πως θα αισθάνονταν οι κάτοικοι, τον φόβο που θα είχανε ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους , όταν αυτή η καταστροφή θα εξελισσόταν μπροστά τους. Κοιτώντας προς την Καράβα είναι καθηλωτικό να αντιλαμβάνεσαι ότι λείπει ολόκληρη πλεύρα του βουνού, η οποία μεταφέρθηκε μέσα στον ποταμό. Το ξαναγράφω, είναι οι στιγμές που αισθάνεται κάποιος πολύ λίγος!

O @Maik® στην κοίτη του Ίναχου, να σημειωθεί ότι στο σημείο που είναι ο Μάκης, υπήρχανε περιβόλια απ'ότι μας είπανε ντόπιοι!

Tb60vI8.jpg


Οι κρίνες στην Οξιά θα μας ξεδιψάσουν και θα δώσουν το χρονικό περιθώριο στους αναβάτες των μικρών να ρίξουν μέσα τα μπετονάκια τους αφού είχαν ήδη αρχίσει να ψυχορραγούν από την έλλειψη καυσίμου. Σκοπός από εδώ και πέρα ήταν να κατευθυνθούμε στην Ελάτη για να ξεδιψάσουμε και τα μεγάλα onoff αφού από εκεί και μετά θα έπρεπε να έχουμε αρκετό καύσιμο μέχρι και την Βερλίγκα. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα , και λογικά σε κάποιον από τους χάρτες μου πρέπει να έπεσε λίγο παραπάνω αγιασμός, αφού η αμπαντίλα συνέχισε παρόλο που πηγαίναμε σχεδόν παράλληλα με την άσφαλτο με κατεύθυνση το Μουζάκι. Μετά τον οικισμό Βαγένια, θα προσπαθήσουμε να βγούμε άσφαλτο στα Πλατάνια, αλλά μια κατολίσθηση θα μας κάνει να τροποποιήσουμε την διαδρομή και να πάμε προς Αρπακιά, την οποία μόλις την είδα στο χάρτη νόμισα ότι την λένε Αραπιά και λέω πάει την γ@μήσαμε!

Στο μυαλό μου ήθελα να κάνω μια διασκευή όχι μόνο στο τραγούδι που θα διάλεγα αλλά και στο συγκρότημα που το τραγουδούσε. Έτσι ήθελα να τραγουδήσω από τα Πέτρινα Σπαθιά τον Βασιλιά του Αμπάντο. Είναι αξιοθαύμαστο ότι σε στάση μας λόγω περιστατικού που συνέβη από μια μικρή στατική πτώση, διαπιστώσαμε μετά από αρκετά λεπτά παραμονής ότι είχαμε δίπλα μας ένα πέτρινο γεφύρι, το οποίο όντας πνιγμένο στο πράσινο, είχε την τέλεια κάλυψη-απόκρυψη! Και φυσικά μιλάμε για το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Κορψιάς, που προφανώς χρησιμοποιούταν παλιά για την σύνδεση των γύρω οικισμών!

FEiJHLl.jpg


Enl8SGs.jpg


Το γεφύρι

AerdSfU.jpg



ObBPGz7.jpg


Λόγω αλλαγής πλεύσης θα κατευθυνθούμε προς την Τρυγόνα, και έπειτα θα ξαναβρούμε την μωβ διαδρομή στον οικισμό Κεραμαριό, με την ομώνυμη ξακουστή ταβέρνα-φάρμα! Από εκεί ξανά σε ξεχασμένους χωματόδρομους, οι οποίοι θα μας οδηγήσουν στην Βατσουνιά, απ’όπου λίγο μετά θα περάσουμε τον Πορταϊκό ποταμό, ο οποίος καταλήγει στην πόλη των Τρικάλων, για να βγούμε προς την Ελάτη!

Στο βενζινάδικο έξω από την Ελάτη, δύο πράγματα θα συμβούν. Το πρώτο φυσικά, είναι ο ανεφοδιασμός των μοτοσυκλετών. Το δεύτερο είναι η απόφαση της Βόρειας Τριάδας να αποσυρθεί για λίγο στο ορολίβαδο της Βλάχας, να ξαποστάσει και κατόπιν να έρθει στο σημείο διανυκτέρευσης του Σαββάτου το οποίο υποθετικά θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, είπαμε όπου γης και πατρίς!

Η ώρα ήταν περασμένη μεσημβρινή και τα στομάχια άρχισαν να βαράνε νταούλια όπως αυτά που θα βάραγε κάποτε στους Δανειστές ο ανειδίκευτος άεργος τεμπέλης που επιλέξαμε για καπετάνιο στην φουρτούνα. Γελάνε μέχρι και οι φτέρες στην Βλάχα! Η προσταγή του @rigas ήταν λιτή, σύντομη και περιεκτική
-Προχώρα και βρες ένα ωραίο μέρος για να φάμε το μεσημεριανό μας!

Λίγα χιλιόμετρα αργότερα, εκτός της υλικής τροφής, θα τρώγαμε τόσο πνευματική τροφή υπό την μορφή εικόνων και συναισθημάτων, που εγώ προσωπικά θα το θυμάμαι για το υπόλοιπο της ζωής μου! Βαρύγδουπη δήλωση? Μπορεί και ναι! Πήγαινε κάνε το πάσο Αποκώλομα και μετά έλα πες μου.

Όταν έλεγα πριν για ανθρώπους που έχουνε φάει τα βουνά με το κουτάλι, σίγουρα ο @paschalis είναι ένας από αυτούς. Και το είδα το κουτάλι όταν τηλεφωνικά του εξηγούσα την διαδρομή και χωρίς χάρτη μπροστά του, μου είπε πως έχω εντάξει και το πέρασμα από το Αποκώλομα στην διαδρομή μου! Μάλιστα μου είπε και το νούμερο από τα Αθάνατα Ελληνικά Βουνά που έχει παίξει! Λες να βάλω link και να μεταφερθούμε εκεί? Ε, συνηθίζονται κιόλας στα JUMAGRAFA από αναγγελίας τους, οι τηλεμεταφορές.

Περνώντας τους οικισμούς Κάτω-Μέση και Άνω Παλαιοκαριά όπως και τους πολυφωτογραφημένους καταρράκτες, κινείσαι παράλληλα με το ποτάμι σε στενό ασφάλτινο δρόμο, ο οποίος δίνει την σειρά του σε χωματόδρομο, ο οποίος χωματόδρομος αρχίζει και ανηφορίζει και εκεί είναι που ξεκινάνε τα ωραία ή μάλλον τα πάρα πολύ ωραία! Η όλη φάση του τριημέρου είναι χωματοαμπάντο, και αυτό συνεχίζεται και σε αυτό το πέρασμα, λέγοντας από μέσα μου, δε γίνεται ρε φίλε πάλι, θα νομίζουν ότι το κάνω επίτηδες!
Παρόλη την απουσία ενδείξεων συχνής χρήσης του δρόμου, τα πέτρινα αντιρρίσματα καθώς και τα πέτρινα γεφυράκια στα σημεία που περνά νερό, μαρτυρούν ότι κάποτε αυτός ο χωματόδρομος ήταν κύριας χρήσης και προφανώς ζωτικής σημασίας ώστε να έχει και τέτοιες ενισχύσεις! Λίγα πέταλα παραπάνω από την έναρξη του ανεβάσματος, ανευρέθει πηγή νερού, με τσιμεντένια καρούτα κάτω από αιωνόβιο πλάτανο, περιτριγυρισμένο από καταπράσινα έλατα, φτέρες στρωμένες σαν χαλί και μια μαγευτική θέα προς την Πύλη και τις γύρω κορφές. Είναι δυνατόν να μην γίνει στάση για τσιμπολόι?

Η πρώτη κονσέρβα που ανοίχτηκε, ήταν αυτή της λεσβίας Γαλοπούλας, χθεσινό πεσκέσι από τον Βορρά! Ανοίχτηκε για να γίνει θυσία προς τους Θεούς των βουνών, ώστε να εξευμενιστούν και να μας αφήσουν να περάσουμε τα απέραστα! Αλκοόλ δεν καταναλώθηκε αφού η μέχρι τώρα δυσκολία και η επερχόμενη που θα ακολουθούσε δεν άφηναν περιθώρια οποιασδήποτε χαλάρωσης.

TRmZoXA.jpg


iI4cdla.jpg


eqzhV7R.jpg


HE0LmJL.jpg


rxLws9I.jpg


Μετά το σύντομο διάλειμμα, ξεκινάμε για το διασέλο, με γεμάτα στομάχια. Κάθε πέταλο και όλο και πιο δύσκολο το τεραίν, κάθε πέταλο όμως και μια μαγευτική εικόνα που σχεδόν σε συγκλόνιζε. Πέτρες, βράχια, έλατα να μπλέκονται αρμονικά με οξιές, νερά να τρέχουνε από παντού, δασωμένα τούνελ που από την άκρη τους αγνάντευες το χάος, κομμάτια πνιγμένα στην βλάστηση με αδυναμία να φανούν τα όρια του δρόμου, απότομες ανηφορικές κλίσεις, η αμφιβολία ολοένα και να μεγαλώνει για το αν περνάει, κομμένα δέντρα καταμεσής του δρόμου. Όλα αυτά σε έκαναν όχι να νιώθεις κοντά στη φύση, αλλά να αισθάνεσαι ένα με αυτή, όσο παράταιρο κι αν ακούγεται από κάποιον που τα διέσχισε αυτά με ένα τεχνητό μέσο, την μοτοσυκλέτα!

CuYAxBK.jpg


V8gd2Dj.jpg


UJ8NBg6.jpg


wJ41mc6.jpg


7dPdyLN.jpg


rnj33ec.jpg


z9G9uYX.jpg


dOxtmww.jpg


xwkZ4H4.jpg


BBhoBe2.jpg


TbC48Fl.jpg


uma1tho.jpg


YxAKRK0.jpg


Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Η λύτρωση, η δικαίωση, το εκρηκτικό συναισθηματικό φινάλε, ήρθε στα 1400μ περίπου όπου φθάσαμε στο ζενίθ της ανηφορικής διαδρομής. Εκεί πάνω στο διάσελλο, ακόμα θυμάμαι τους συνταξιδιώτες μου να πετάνε κράνη και να γελάνε σα μικρά παιδιά! Τον @rigas να βάζει στα ηχεία το Ζβάρα, τα μάτια να προσπαθούν να πάρουν πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών, και η φράση “ Δεν υπάρχει αυτό ρε μ@λάκα” να ακούγεται για πολλοστή -ευτυχώς- φορά! Μετά το κατέβασμα , βρίσκοντας ντόπιο για να τον ρωτήσουμε για το μέρος, μας είπε πως η κορυφή έχει το όνομα Ρήγας, σίγουρα όχι τυχαίο, αφού το όλο σκηνικό έχει τοποθετηθεί στο βάθρο των εμπειριών μου και σίγουρα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Βασιλιάς!

GIsjFQZ.jpg


2BanNgy.jpg


Q0WHEmT.jpg


bn1od8M.jpg


Η μαγεία του ανεβάσματος νίκησε αυτή του κατεβάσματος, το οποίο ήταν και πιο σύντομο σε διάρκεια αλλά και το οποίο μας επιφύλασσε μια έκπληξη που κατά πολλούς θα ήταν δυσάρεστη κατ’ εμάς όμως ήταν μια ακόμα ευκαιρία να κάνουμε προπόνηση στο πέρασμα μοτοσυκλετών μετ’ εμποδίων. Τελικά αυτά που κοροϊδεύαμε τόσο καιρό τα λουστήκαμε. Ναι κυρίες και κύριοι, είναι αλήθεια, τελικά υπάρχουν χωματουργικά μηχανήματα που κλείνουν τον δρόμο σε ανυποψίαστους μοτοσυκλετιστές και δεν τους αφήνουν να ζήσουν την περιπέτεια. Εμείς όμως παρόλο που φθάσαμε υποψιασμένοι, ιδρώσαμε αρκετά για να περάσουμε 11 μηχανάκια μεταξύ μια μπετονιέρας που είχε κλείσει τον δρόμο και ενός μικρού σχετικά σε ύψος πρανούς, από το οποίο όμως αν έπεφτες μακελευόσουν και εσύ και η μηχανή!

@Maik®

5yllAPa.jpg


Μήτσος Καλαμάκης

1bn2Dky.jpg


K8Rjggs.jpg


@nikospyrgos

dqyTbLL.jpg


690 Team

hEsf6Hq.jpg


@ts@k

HMnWKHV.jpg


@rigas

AKHA8gY.jpg


qxjTEJq.jpg


qythq6d.jpg


Συνεχίσαμε με κατεύθυνση την Γκρόπα, σε δρόμο που προσφάτως έχει χαλικοστρωθεί και που περιμένει ευλαβικά να πέσει πάνω του η μαύρη άσφαλτος. Περνώντας από το σημείο, το μυαλό συνδύασε συντεταγμένες με εικόνες, και στην εμπρόσθια νοητή απεικόνιση, μου εμφανίσθηκε το Μαύρο Άφρικα με εκείνα τα ταπεινά Sahara να κυνηγά στο συγκεκριμένο σημείο το κίτρινο Τσιες του πλοηγού του AdvtrOFFy του 2016 που έγινε στη Βλάχα. Τι με θύμισες τώρα!

MI2nYVg.jpg


Στη διασταύρωση δε κάναμε δεξιά για Γκρόπα, αλλά ούτε και ευθεία για να βγούμε πάνω από την ομώνυμη σήραγγα. Πήγαμε δεξιά με κατεύθυνση το καταφύγιο της Κατούνας. Περάσαμε μέσα από ένα πυκνό δάσος και κινηθήκαμε έπειτα παράλληλα με τον Αχελώο, όντας όμως αρκετά πιο ψηλά από αυτόν. Στο κομμάτι από το καταφύγιο μέχρι περίπου και το ύψος που βρίσκεται το χωριό Βαλκάνο υπάρχει μια μεγαλειώδης σάρα, που μόνο και μόνο ματιά να ρίξεις προς τα κάτω εκτός από δέος σε πιάνει και ένας φόβος!

q1W60XI.jpg


hpxEZ7t.jpg


vnPRMN2.jpg


Οι πιθανότητες να λερώσει κάποιος το βρακάκι του πολλές, αφού υπάρχει ενεργή κατολίσθηση(σάρα αφού) που σου αφήνει μια στενή λωρίδα να περάσεις μόνο το μηχανάκι, αμάξι δεν περνάει στα σίγουρα αν δεν έχει προηγηθεί μηχάνημα καθαρισμού! Το σημείο αυτό διάλεξε το DRZ του @ts@k να μουλαρώσει! Ευτυχώς όμως ο Σπύρος εκτός από φωτογραφικές και μαγειρικές γνώσεις έχει και ηλεκτρολογικές και ο σπασμένος πόλος της μπαταρίας, διορθώθηκε για να μπορέσει να συνεχίσει ο Γιάννης να κοιτάει με το στόμα ανοιχτό το μεγαλείο της Πίνδου!

3Z06Mo1.jpg


Μολόγα αρκούδε τι έκανες, γιατί θα σε κρεμάσω!
Και τελικά έλεγε αλήθεια, τον κρέμασε!

MfIOJNp.jpg


Η συνέχεια περιλαμβάνει μετάβαση ασφάλτινη μέχρι το χωριό Μοσχόφυτο και από εκεί, μέσω των οικισμών Πλατανάκια και Ορεινή να διασελλώσουμε το πέρασμα και να βγούμε στον οικισμό Σπίτια και κατόπιν στην Μεσοχώρα. Περνώντας από την Ορεινή, από το τελευταίο σπίτι ακούγεται μια κραυγή. Λίγα μέτρα μετά στην έξοδο του χωριού αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιος φώναξε για να μας σταματήσει αφού υπήρχε μια κατολίσθηση που είχε κλείσει το δρόμο. Το ευγενικό ζευγάρι της οικίας μας λέει πως αν καταφέρουμε να περάσουμε τα μηχανάκια μετά ο δρόμος είναι καθαρός ή τουλάχιστον έτσι τους έχουν πει.

@Maik®

a1iVSSj.jpg


Yl34QeD.jpg


Business as usual και να σου 8 μηχανάκια να σκαρφαλώνουν το ανάχωμα της κατολίσθησης. Ο Μάκης σε ρόλο αναγνωριστικού φεύγει μπροστά, αλλά σύντομα θα μας κόψει την χαρά διέλευσης του εμποδίου, ενημερώνοντας πως μπροστά έχουν πέσει 4 έλατα το ένα πάνω στο άλλο, αρά πέραν του διακτινισμού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περάσουμε. Αναστροφή ξαναπέρασμα το ανάχωμα που πλέον είχε γίνει παιχνιδάκι και παμε πίσω στο Μοσχόφυτο, να βγούμε ασφάλτινα στο δρόμο Τρικάλων-Άρτας και να φθάσουμε στην Μεσοχώρα. Άντε μωρέ και λίγο άσφαλτο , μας έφαγε η σκόνη!

@Windmaniac66

Zy8Nwtt.jpg


Μήτσος Καλαμάκης

LMYQDlN.jpg


myzchE0.jpg


pcqaFRV.jpg


ThG93tG.jpg


Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πασχαλη απέκλεισε την σημερινή μας κοινή διαμονή λόγω της απόστασης που μας χώριζε. Μας ενημέρωσε ότι θα πηγαίνανε προς το Χαλίκι και ότι θα μπορούσαμε να συναντηθούμε αύριο στο δρόμο μας προς την Βερλίγκα. Ο ήλιος είχε αρχίσει να παίρνει την κατιούσα και έπρεπε σύντομα να βρεθεί μέρος διανυκτέρευσης ώστε να μη χρειαστεί να στήνουμε τις σκηνές με φακούς.

Η Μεσοχώρα αποκλείστηκε, ο @ts@k ιδίοις όμασι έγινε μάρτυρας του εκτρώματος που χάσκει σαν τσιμεντένιο φάντασμα διαταράσσοντας στον υπερθετικό βαθμό την οπτική γαλήνη του τοπίου. Επόμενη στάση Αρματωλικό. Στάση πρόκληση θα την χαρακτήριζα αφού κατά λάθος σταμάτησα έξω από καφενείο-ταβέρνα που είχε ήδη έτοιμες 6 σούβλες. Οι θεσπέσιες μυρωδιές καλούσαν ως άλλες Σειρήνες τους Μοτοαργοναύτες μου, και έπρεπε να δεθούμε όλοι σε κατάρτι για να μην ενδώσουμε στον πειρασμό. Είπαμε η βόλτα ήταν σκηνάτη-κονσερβάτη και σε εξαιρετική και μόνο περίσταση θα απολαμβάναμε σούβλες. Ήταν ομολογώ πολύ δύσκολο να αφήσουμε συμπλέκτες, αλλά τελικά τα καταφέραμε και η επιβράβευση για την πειθαρχία μας και όχι την κοιλιοδουλεία μας ήρθε με την εμφάνιση του ξωκλησιού της Παναγίας , πάνω από το χωριό Αρματωλικό, το οποίο προσέφερε ιδανικές συνθήκες διαμονής αφού συνδύαζε επίπεδο κήπο με πρασινάδα για τις σκηνές, περιμετρικό σκέπαστρο με δυο ξύλινα τραπέζια δασαρχείου, εξωτερικό στρογγυλό κιόσκι και εννοείται βρύση με καθαρό νερό. Η πανταχώθεν θέα ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Το παρεάκι πήρε τις κατάλληλες θέσεις, τα καμινέτα άναψαν, και σε λίγα λεπτά τρώγαμε το βραδινό μας που ήταν πολυποίκιλο, και περιελάμβανε από μακαρόνι με σάλτσα μανιταριών, τορτελίνια με κόκκινη σάλτσα και λουκάνικο Φρανφούρτης και για γαστριμαργικό επιστέγασμα μακαρόνια al dente συνοδεία τόνου με μια σάλτσα που σίγουρα έπαιρνε αστέρι Michellin Anakee Wild! O Μήτσος ο Καλαμάκης έβγαλε από το σάκο του ένα Τζόνι κόκκινο και σύντομα τα πράγματα πήρανε καουμπόικη τροπή. Μα ουίσκυ ρε Μητσο? Αυτό βρήκα να αγοράσω 7 η ώρα το πρωί, τι να κάνουμε τώρα?

OFRQ14I.jpg


ZoNXPVX.jpg


Το χωριό της Μεσοχώρας από το ξωκλησι στο Αρματωλικό!

j9NELzk.jpg


BW2rBoM.jpg


Οι Μελάτες Διαδρομές γιορτάζουν τους 5000 φόλοουερς και κερνάνε Πορτοκαλόπιτα με ξύσμα κουβερτούρας υγείας! Κάποιοι θα σκότωναν σε περίπτωση που δεν έτρωγαν γλυκό!

NIWJTyw.jpg



Η όλη ένταση της ημέρας με κατέβαλε και βρέθηκα να κοιμάμαι στο παγκάκι! Ένα χέρι με σκούντηξε και με έκανε να καταλάβω ότι έπρεπε σύντομα να πάω στη σκηνή μου.

Το καλό με τα πουλιά( τα πτηνά εννοώ) είναι ότι δε λένε ποτέ ψέμματα, και όταν αυτά κελαηδούν σημαίνει ότι έχει ξημερώσει. Ο ήλιος έβγαινε αργά πίσω από τα βουνά εξατμίζοντας την λιγοστή ευτυχώς υγρασία που υπήρχε πάνω στα πανιά μας! Ένα καλό πρωϊνό, ένας παγωμένος φραπές, ένα μάζεμα σκηνών και είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση. Ώπα ξέχασα την κένωση που έρχεται μετά από τα δύο πρώτα!

Σήκω πουλάκι μου...

A9Y1vFF.jpg


XM0K9yn.jpg


SkWqfT2.jpg


Άποψη του φράγματος από το Αρματωλικό. Κανονικά σύμφωνα με τα σχέδια τώρα θα ήμασταν λίγο πάνω από την στάθμη της λίμνης

DYiyv84.jpg


Η Μεσοχώρα

OM4TeLR.jpg


Το εκκλησάκι της Παναγίας

HZO8Kja.jpg


Άλλοι για βολτίτσα στο βουνό και άλλοι για το μεροκάματο!

bwrFzT0.jpg



Επόμενο χωριό διέλευσης το χωριό Γαρδίκι και ο Σπύρος αναπολεί την περσινή του επιστροφή με τον Γιάννη από το στρώσιμο του Τenere! Τον έχουμε κάνει μου λέει αυτό τον δρόμο, μην είσαι τόσο σίγουρος Σπύρο μου του απαντάω! Και πράγματι τον δρόμο της διαδρομής δεν τον είχαν κάνει, ήταν βέβαια παράλληλος του προαναφερθέντος, πολύ ομορφότερος, αγριότερος και πρασινότερος, με ένα φοβερό ξωκλήσι στη μέση του πουθενά, την Παναγία του Γαρδικίου, με βρύση, πλάτωμα και παχιές σκιές, να το έχετε στα υπόψιν αν τυχόν βρεθείτε ποτέ εκεί πάνω! Ήμουνα μπροστά και δεν έτυχαν της προσοχής μου κάτι επαφές τρίτου τύπου που είχανε κάποιοι με κάτι δέντρα και τα συναφή!

UWIebCI.jpg


diakJ4d.jpg


JMCclbo.jpg


1w7HyXB.jpg


@Windmaniac66 και σουβενιρ από το δάσος στο κράνος του

x8NhFTE.jpg


Ανταλλαγή και η διαφορά από μέρους του @rigas. Φήμες λένε ότι ο @ts@k είδε το φως το αληθινόν όταν αντάλλαξε για λίγη ώρα με τον Σπύρο μηχανές

spaMiCP.jpg


Ήρθε η ώρα να τους πω την αλήθεια. Η διαδρομή είναι βασισμένη στο χάρτη που μας έδωσε ο Χρήστος, ο μικρός γιός του Σπύρου!

I0K0uQf.jpg


Έξω από το Γαρδίκι διασχίζουμε τον Αχελώο και κατόπιν άλλη μια φορά για να βρεθούμε στο χωριό Μηλιά. Πάνω από το χωριό ξεκινά μια ελατοσκέπαστη ζούγκλα, με πάρα πολλή πυκνή βλάστηση! Κάτι κομμένα πεσμένα έλατα, μας εμψυχώνουν κάνοντας μας να καταλάβουμε ότι κάποιος έχει περάσει πριν από εμάς και ότι δε θα ματαβασανιστούμε!

mXooAz9.jpg


M9B6LBL.jpg


nmo3hiA.jpg


@nikospyrgos

s5Sfzkn.jpg


Wbxts9f.jpg


2BUrtGW.jpg


iunF95R.jpg


Q5oSrc7.jpg


ZR0ZFyO.jpg


eBUeIEB.jpg


8G6iNQV.jpg


Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
6eYc5rJ.jpg


0HNTYni.jpg


xzat4DY.jpg


Iz2fyr2.jpg


VUJBrRV.jpg


dEJF8a4.jpg


4NBwLac.jpg


IMLtGeO.jpg


c0CZnfj.jpg


urm0Np6.jpg


HCtTDEL.jpg


EsC2s5E.jpg


NQVXvka.jpg


5JkOiU4.jpg


SlFxON3.jpg


Έλα τα παράσημα!

dLJEvWy.jpg


Για να βγούμε άσφαλτο στο ύψος του χωριού Κατάφυτο, διασχίζουμε ξανά τον Αχελώο, αυτή την φορά μέσα από αυτόν και όχι πάνω από αυτόν. Ευκαιρία για φωτογραφίες που θα ενισχύσουν την περιπετειώδη ταυτότητα μας!

WxkDRLB.jpg


LUTlbST.jpg


sLefPzQ.jpg


ACH2Jrz.jpg


Gccv5Ag.jpg


DkM8LFd.jpg


95N6O2h.jpg


Λίγα μέτρα μετά αφήνουμε ξανά την άσφαλτο για να πάρουμε χωματόδρομο που θα μας οδηγούσε ακριβώς πάνω από το χωριό Ανθούσα, ή για αν το γράψω καλύτερα που είχα την ελπίδα ότι θα μας οδηγήσει στο χωριό Ανθούσα! Φθάσαμε όμως πολύ κοντά, όμως ρε γαμώτο. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι είναι για τα φορτηγά υλοτομίας και υπάρχει περίπτωση να μην οδηγούν κάπου συγκεκριμένα. Όταν το τεραιν άρχιζε να θυμίζει διαδρομή εντούρο και μάλιστα Pro, στείλαμε μπροστά τον Μακη για αναγνωριστική. Η τρεμάμενη φωνή του Μάκη που έλεγε ότι αν συνεχίσω μπορεί να μην μπορέσω να γυρίσω το KTΜ ήταν αρκετή για να μας κάνει να γυρίσουμε άσφαλτο και να οδηγηθούμε πολιτισμένα στο χωριό Χαλίκι.

2s4mo6e.jpg


zZCX6xx.jpg


BtprAs6.jpg


tQ0nnB4.jpg




Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Πριν όμως απ’όλα αυτά έπρεπε να δούμε τι θα κάνουμε με το 690 του Γιάννη που άρχιζε να αχνίζει, το ποτάμι το είχαμε περάσει πολύ ώρα πριν άρα δεν ήταν νερά αυτά που εξατμίζονταν. Κόκκινο παραφλού έκανε την εμφάνιση του υπό μορφή σταγόνων και λίγο αργότερα ξεγυμνώνοντας το, διαπιστώσαμε ότι εκτός από το στρώμα του όζοντος, τρύπα είχε και το ψυγείο του Γιάννη, ευτυχώς μικρή. Έφυγε μπροστά σαν αστραπή με σκοπό να μην τον κόψει κανείς και βρεθήκαμε στην φιλόξενη αυλή του Χρήστου Ζαχαρή ιδιοκτήτη του καταστήματος La verliga να πίνουμε τον δροσιστικό καφέ μας και να αναζητούμε τον Πασχάλη με τους έτερους Καππαδόκες! Οι οποίοι αργότερα θα διαπιστώσουμε ότι ανέβηκαν ως τριάδα στη δρακόλιμνη αφού είδαν ότι αργούσαμε, σκεπτόμενοι ότι είχαν και ένα σπίτι να γυρίσουν!

IimrVhP.jpg


bbuCDO9.jpg



nhi0wh5.jpg


8HKO5AL.jpg



XKUJSCP.jpg


htCRghy.jpg


mszMEt9.jpg


ojDvUMP.jpg


Ευτυχές γεγονός η ύπαρξη πλειάδας μοτοσυκλετιστών στην πλατεία του Χαλικίου, το οποίο χρησιμοποίησαν ως μέρος ανάπαυλας της ασφάλτινης βόλτας τους, που περιελάμβανε την διάσχιση του περάσματος του Μπάρου. Χαρά και υγεία να ξαναβλέπεις κόσμο να ξεχύνεται ξανά στους δρόμους!

Εμείς όμως έχουμε ένα σκοπό να εκπληρώσουμε και δεν είναι άλλος από την επίσκεψη μας στον τερματικό σταθμό της Μωβ διαδρομής, που δεν είναι άλλος από την δρακόλιμνη της Βερλίγκας. 12 χωμάτινα χιλιόμετρα μας χωρίζουν από αυτόν , με τα τελευταία να είναι αρκετά απαιτητικά! Έχουμε όμως καϋμό να την δούμε γεμάτη νερό με το καταπράσινο γρασίδι ολόγυρα της και τον μωβ κρόκο, το εποχικό αυτό αλπικό άνθος να προσθέτει χρωματικές πινελιές στον ορεινό αυτό καμβά!

kuZ36Yl.jpg


x5YlLpZ.jpg


Y1SUuGU.jpg


MR8nlz6.jpg


faK2aTB.jpg


@nikospyrgos

71H2hDp.jpg


jjkXMbl.jpg


tDGp2Hl.jpg


3ZRScOG.jpg


4qR06Wg.jpg


zxBm2EN.jpg


oKe5Ggd.jpg


bhWrBMT.jpg


Η ανάβαση ξεκινά και μαζί με αυτή, και το κοπάνημα αφού ο δρόμος έχει χαραχθεί σχεδόν πάνω στους πέτρινους όγκους του όρους Λάκμος. Όσο εμείς ανεβαίνουμε η Βόρεια Τριάδα κατεβαίνει! Στο τυχαίο σημείο συνάντησης, αφού πιάνουμε ο ένας τον άλλον για να δούμε ότι είμαστε όλοι σώοι και σωματικά αβλαβείς, γιατί μια πνευματική πετριά όσο να ναι την έχουμε, πληροφορούμαστε από τα καρντάσια ότι δύο χιλιόμετρα πριν την λίμνη μια μεγάλη χιονούρα έχει κλείσει τον δρόμο με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περπατήσεις για να την επισκεφτείς από κοντά, όπως ακριβώς κάνανε και αυτοί!

Μήπως μια καινούρια πρόκληση φανερωνότανε για το καταυλακιώτικο team? Χμμμ, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι Κυριακή μεσημέρι, πυκνά μαύρα σύννεφα πλησιάζουν , το 690 εκτός του ψυγείου έχει ξεκινήσει να αρνείται πεισματικά να πάρει μπροστά με τη μίζα, είμαστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την βάση μας, τότε κουλάρουμε, αφήνουμε τις μηχανές μπροστά στην χιονούρα, φορτωνόμαστε τα απολύτως απαραίτητα και ξεκινάμε μια ωραιότατη πεζοπορία στο βουνό με τις εντουρομπότες! Λίγο πριν το ξεκίνημα θα βρούμε στο ίδιο ακριβώς σημείο, δυο ακόμα τολμηρούς μοτοσυκλετιστές που ανέβηκαν και αυτοί για να δούνε την Δρακόλιμνη ο Θάνος με το κατάστημα εμπορίας μοτοσυκλετιστικών ειδών και το 1090 και ο Κώστας με το CRF 1000 αμφότεροι από την πόλη των Τρικάλων.

Ορδές πεζοπόρων-ορειβατών, έχουν εκμεταλλευτεί τον καλό καιρό και το λιώσιμο των τελευταίων χιονιών, και έχουν ανέβει στο βουνό για εξερεύνηση. Άλλοι με τον πατροπαράδοτο πεζοπορικό τρόπο και άλλοι με τον επι πληρωμή ντεμέκ, αυτόν που σε ανεβάζει με τζιπάκι λίγο πριν την κορυφή και μετά φοράς τα πανάκριβα μποτάκια, τα καλογυαλισμένα μπατόν, τα tactical γυαλιά ηλίου, ισοθερμικά, κρεμαστά παγούρια και χίλια άλλα μπιχλιμπίδια, για να ανέβουν 1000 μέτρα και να ανεβάσουν τις αντίστοιχες φωτό στο διαδίκτυο. Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει? Τελικά παντού οι ίδιοι είναι, μηχανές, αυτοκίνητα, πόδια, η σαπίλα δεν αλλάζει. Βέβαια σαφώς καλύτερος αυτός ο συνωστισμός, από αυτόν της καφετέριας!

LzvbryE.jpg


1WHfAnX.jpg


xrVXxPm.jpg


rJJHBAC.jpg


Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Η ανάβαση δεν θεωρείται ιδιαίτερης δυσκολίας αφού ο δρόμος, όταν αυτός δεν είναι κλειστός από χιόνι, φθάνει σχεδόν κάτω ακριβώς από την Δρακόλιμνη, και χρειάζεται η ανάβαση μόνο μιας μικρής πλαγιάς για να την προσεγγίσει κάποιος. Τα νερά των πηγών έχουν κατακλύσει την λεκάνη συσσώρευσης, και το γνωστό φιδίσιο σχήμα της έχει χαθεί, αφού όπως πληροφορηθήκαμε, ένα κομμάτι πάγου είχε φράξει την δίοδο του νερού προς τον καταρράκτη που σχηματίζεται παραδίπλα! Ας είναι, και έτσι είναι πανέμορφη, σε συνδυασμό δε με τους κάθετους όγκους του Λάκμου που την περιβάλλον, δημιουργούν μια εικόνα διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε!

yrB8GDI.jpg


XDg7Ywb.jpg


aZdI25n.jpg


6YfLwXW.jpg


GH3znDb.jpg


1aQlkl4.jpg


tTcN5lT.jpg


Tz7mxre.jpg


Asb8CzF.jpg


guLaKUR.jpg


IfxqpCm.jpg


4vw15Ru.jpg


jEquKe2.jpg


fKCVGZi.jpg


N2Cr2W4.jpg


8n09Q2K.jpg


5GdQgBv.jpg


Η Βερλίγκα πήρε το όνομα της από την βλάχικη λέξη βρίγγα που σημαίνει κύκλος. Σχεδόν για όλες τις δρακόλιμνες ο μύθος είναι ίδιος, ένας δράκος ξεπήδησε από τα βράχια και στο σημείο που προσγειώθηκε σχηματίστηκε η λίμνη, όπως με τις κουφάλες των δέντρων και τις εικόνες ένα πράγμα!

Η παραμονή στον χώρο της λίμνης είναι βάλσαμο για την ψυχή αλλά και για το κορμί, αφού πέραν των εικόνων που καταγράφει ο σκληρός δίσκος, το παχύ χαλί της ανοιξιάτικης αλπικής χλόης προσφέρεται για ατελείωτες ξάπλες και ρέμβασμα που τόσο είχαμε ανάγκη! Δεν θα είχαμε πολύ χρόνο όμως αφού πέραν της επερχόμενης επιστροφής μας, η διαμονή μας συντομεύτηκε από τα κατάμαυρα σύννεφα που ερχόντουσαν με πολύ γρήγορο ρυθμό, πιο γρήγορο ακόμα και από αυτόν της βόλτας μας!

cMzINnO.jpg


bbMLTuG.jpg


MPSIaYr.jpg


fGdkyB5.jpg


AN9TBJ7.jpg


9BgghMS.jpg


ZgMTQQn.jpg


Συνεχίζεται...
 

Melatos

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.343
Ηλικία
40
Περιοχή
Πατρα
Όνομα
Θεμιστοκλής
Bike
Africa Queen
Αφήνουμε πίσω μας τα αλπικά νερά, με μια εκκρεμότητα για διανυκτέρευση στο σημείο, η οποία θα εκπληρωθεί στο εγγύς μέλλον! Βλέποντας από μακριά τα μηχανάκια εγκλωβισμένα στην χιονούρα , και με την σκέψη ότι σε λίγες ώρες όλα αυτά θα είναι μια ακόμα δυνατή ανάμνηση, προσπαθώ να βάλω σε τάξη τις ατάκτως ειρημένες εικόνες! Εκείνη όμως την στιγμή συνειδητοποιώ ότι δε θυμάμαι τίποτα παρά μόνο κάποιες από τις τελευταίες σκηνές! Δεν είναι αδυναμία του μυαλού, είναι που κάθε πάσο, κάθε κορφή, κάθε δάσος είναι τόσο όμορφο που αυτόματα σβήνει το προηγούμενο που πέρασες! Μάλλον θα χρειαστεί χαρτί και μολύβι για να μη χαθούν τα πεπραγμένα!

sE6H3Gx.jpg


R1HgmrI.jpg


ULpFUEc.jpg


qJ9P4vg.jpg


RZKKmFU.jpg


7iyRfUu.jpg


2kgSCnW.jpg


1F6wOZg.jpg


lZsH6BV.jpg


Το 690 του Γιάννη ξεπερνώντας οριακά τα θέματα της θερμοκρασίας, άρχισε να αντιμετωπίζει άλλα που είχαν να κάνουν με την μπαταρία του και την δυνατότητα εκκίνησης. Δυο σπρωξιές και ο Γιάννης πήρε τον κατήφορο μόνος του για να μην το κόψει κανείς και σβήσει αλλά για να έχει και ροή και να μην ανεβάσει θερμοκρασία! Μια λάθος επιλογή δρόμου θα τον οδηγήσει στο ποτάμι κάτω από το Χαλίκι, θα σβήσει και θα περιμένει καρτερικά να τον ξετρυπώσουμε αφού αρχικά δεν τον βρίσκαμε.
Η κλίση του δρόμου δεν επέτρεπε σπρώξιμο, η τριχιά βγήκε, τα μηχανάκια δέθηκαν ,το άφρικα σήκωσε επιτέλους σούζα, και κάπως έτσι διασχίσαμε τα στενά σοκάκια του Χαλικίου ώστε να βγούμε στην είσοδο του χωριού. Στον τερματισμό της ρυμούλκησης βγήκαν οι απαραίτητες φωτογραφίες για να έχουμε κάτι να θυμόμαστε, μιας και δεν συμβαίνει συχνά να μείνει ΚΤΜ!

YgzwbgE.jpg


F0aWdvM.jpg


i9HKcnv.jpg


Άλλο ένα σπρώξιμο, το 690 πήρε μπροστά και χάθηκε στην βροχή που είχε ξεκινήσει να πέφτει, με προορισμό το Μέτσοβο! Χαιρετίσαμε τον Μήτσο τον Καλαμάκη και τον @ts@k , που φύγανε για Καλαμπάκα, με προορισμό ο μεν για το σπίτι του στην Λάρισα και ο δε για το καινούριο του σπίτι, που μάλλον είναι τα Άγραφα, και διαμονή στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων στη θέση Καραμανώλη.

Ο δρόμος από το Χαλίκι προς το Ανήλιο, όταν ασφαλτοστρώθηκε, συμμετείχε στην παγκοσμίου εμβέλειας διαφημιστική καμπάνια της SKODA. Πλέον παρά την αναλλοίωτη ομορφιά του τοπίου, ο περαστικός δε σταματά να μετρά κατολισθήσεις και λακκούβες.

Στο Μέτσοβο θα φτάσουμε υγροί μέχρι το κόκκαλο, καθώς η ελπίδα ότι οι εναέριες στάλες το πολύ πολύ να γίνουν ψιλόβροχο, δεν ευόδωσε! Εκεί στο παραδοσιακό πλακόστρωτο, φάγαμε τα πιτογυράκια μας περιμένοντας την οδική που θα φόρτωνε το 690. Για άλλη μια φορά φωτογραφίες πάνω στην ράμπα της οδικής, γιατί όπως προείπα πρέπει να έχουμε κάτι να θυμόμαστε αφού δεν συμβαίνει συχνά στα KTM.

O Γιάννης φορτώθηκε δικάβαλο στον @rigas , τα μοτέρια άναψαν, μαζί και τα φώτα, αφού ο ήλιος χανόταν πίσω από τα Ζαγοροχώρια, κλείδωμα του χειρόγκαζου στα 120 και επιστροφή στην Πελοπόννησο. Γύρω στις 23:00 ήμασταν όλοι σπίτια μας, προσπαθώντας να αποτινάξουμε την λάσπη από τα ρούχα μας και να γυρίσουμε τον διακόπτη του εγκεφάλου στην λειτουργία “Καθημερινότητα”.








Ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες βόλτες σε όλα τα επίπεδα που έχω κάνει? Σίγουρα ΝΑΙ....Μέχρι την επόμενη!

Τα προαναφερθέντα επίπεδα δεν είναι απρόσωπα, αφορούν ανθρώπους, φίλους, συνταξιδιώτες, μοτοσυκλετιστές! Αφορούν το έμψυχο δυναμικό που έδωσε ζωή στα σίδερα οδηγώντας τα, αφορούν τα πρόσωπα που έγιναν ένα με το φυσικό περιβάλλον, αφορούν όλους εμάς που πλημμυρίσαμε συναισθήματα, που κάναμε το γούστο μας, μακριά από τυποποιημένες νόρμες, στοχεύοντας καθαρά και μόνο στην ανόθευτη ευχαρίστηση! Και εις άλλα, με υγεία


Ραντεβού στα βουνά!



Υ. Γ : Θα ακολουθήσουν οι προσωπικές ματιές των συμμετεχόντων στα Jumagrafa, των Τζουμαγραφιωτών δηλαδή. Ευκαιρίας δοθούσης θα προστεθούν φωτογραφίες οι οποίες θα συμπληρώνουν οπτικά κενά της παραπάνω ιστορίας.





Η παρούσα αφηγηματική εξιστόρηση του τριημέρου
αφιερώνεται στην Αγραφιώτισσα Καραγκούνα γιαγιά,
από τα Καλύβια Πεζούλας της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα
που έφυγε δύο μέρες πριν την έναρξη της εκδρομής!
 
Τελευταία επεξεργασία:

paschalis

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.564
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Paschalis
Bike
R 1250 GS, ΜΖ 686 Βaghira
Αυτό είναι που λέμε η σιωπή των αμνών!
Αυτό είναι που έλεγε ο παππούς του Στέφανου, όταν έχεις δίκιο δεν θα μιλάς!
Η δικαίωση της επιλογής να συμμετάσχουμε και οσο αντέξουμε! Ένα ταξιδιωτικό παραμύθι που σε κάθε του γραμμή ξεχειλίζει από το χαμόγελο του Μελατου αυτό το χαμόγελο που βλέπει όποιος τυχερός είναι μαζί του μερικές δεκάδες μέτρα πριν αποδειχθει ότι ο δρόμος είναι…. κι αυτός κλειστός. Αυτό το κλειστός βεβαια σηκώνει πολύ κουβέντα, στην επόμενη φωτιά στο οξυγόνο.

p.s.
Είχα μια μικρή ανησυχία και λίγη στεναχώρια που ο φετινός Μάιος θα έφευγε δίχως να ζήσουμε ένα αληθινό trOFFy.
Πάει κι αυτή την πήρε η σκονη κι ο καπνος!
 

John-Aigio

WildRider
Δημοσιεύσεις
119
Ηλικία
46
Περιοχή
Αίγιο
Όνομα
Γιάννης
Bike
BMF800GSADV
YAMAHA 105 "ΜΑΜΑ"
Γνωστες φάτσες, υπέροχη παρέα, ζήλεια μέχρι το κόκκαλο που δεν έχω καταφέρει να έρθω σε μια μελατη διαδρομή !!!!οσονουπω.
Μπράβο και πάλι Μπράβο
 

sernodas

WildRider
Δημοσιεύσεις
135
Ηλικία
46
Περιοχή
Αιγιο
Όνομα
nik
Bike
Honda

vfr 800
Transalp custom
Bros custom
Glx
Z50 China
Ωραία η περιγραφή σου Θέμη
Σε ταξιδεύει !!
Κρίμα που δεν κατάφερα να έρθω πράγμα που μετανιωνα καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης
Ευτυχώς όμως η αναφορά στην ώρα επιστροφής σας με έκανε να νιώσω καλύτερα αφού θα έμεναν λιγότερες από τέσσερις ώρες ύπνου με μια βδομάδα μπροστά μου αρκετά δύσκολη στα ωράρια κ το είδος εργασίας
Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κ συνέχεια

Πάντα τέτοια λοιπόν
Κ καλύτερα!!!
 

Ο Μυστήριος.

Ενέδωσα στην γοητεία της "Πομωνας"..😂
WildRider
Δημοσιεύσεις
960
Ηλικία
50
Περιοχή
East of Athens
Όνομα
George
Bike
BMW R1100GS
Το διάβασα όπως του έπρεπε, με τσιπουρακι σε μπαλκόνι κ βροχα να πέφτει στον απέναντι τσιγγο για μουσική..
Αντρική βόλτα, περιπέτεια.. θα λεγα καλυτερα, σε μια Ελλάδα που διστάζει να αποκαλυφθεί..στους πολλούς.. διότι σε όσους τολμούν να ψάξουν αυτοι ανταμοιβονται με εικόνες που γεννούν ιστορίες για συντροφιές γύρω από το τζάκι..!!
Άξιοι όσοι ετολμησαν κ τυχεροί όσοι το διάβασαν..
 
Τελευταία επεξεργασία:

nikospyrgos

ON-OFF ADV TRAVELLER
WildRider
Δημοσιεύσεις
65
Ηλικία
51
Περιοχή
πυργος-ηλειας
Όνομα
nikos kourtis
Bike
BMW GS1200 LC TRIPLE BLACK 2016
YAMAHA T7
Καλησπέρα σε όλη την παρέα! Με το να γράφω στο πληκτρολόγιο δεν το έχω και πολύ, γιαυτό εν συντομία λίγα λόγια: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΛΤΑΡΑ που έχω κάνει τα τελευταία 2 χρόνια, σε επίπεδο εντουροβολτας, και εντουροπεριπετειας, χωρίς γκρίνια, χωρίς τοξικους, χωρίς χωρίς.. Γιαυτό και είμαι ευγνώμων σε όλοι την ΠΑΡΕΑ Γιαυτό το όμορφο 3ημερο που περάσαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

*** @Melatos όπως και με τις Οσκαρικες ταινίες πρέπει να κάνουμε τουλαχιστον τριλογία: Γιαυτό περιμένουμε τα JUMAGRAFA 2

Στάλθηκε από το SM-G780F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Μητσάρας

WildRider
Δημοσιεύσεις
745
Ηλικία
39
Περιοχή
Αιτωλικό
Όνομα
Μήτσος
Bike
yamaha xt660z teneke
βαζω τα δυνατα μου να μη το διαβασω σκρολαροντας βιαστικα και το χαλασω.
ολο τον ιουνιο δεν θα εχω χρονο ουτε γι αυτο.
απο ιουλιο βλεπουμε!

δωστε πονο ετσι οπως ξερετε,και ελπιζω ν ανταμωνουμε σε λιγο καιρο υπο αλλες συνθηκες.
 

TwoWheelsTraveller

WildRider
Δημοσιεύσεις
258
Ηλικία
41
Περιοχή
Chalkis
Bike
XRV 750
FJR 1300
peugeot 2 ( podarato edition )
Βολτάρα ! Όντως τυχεροί που τη διαβάσαμε , και άξιοι όσοι την έκαναν !
Προσωπικά δηλώνω ανυπόμονος για τα άλλα 2 μέρη της αν γίνει τριλογία , και εύχομαι τύχη χωρίς υποχρεώσεις για να μπορώ να συμμετάσχω !
Πάντα τέτοια σύντροχοι !!!
Αγαπημένα βουνά πατήσατε !!!
!cheers!
 

Dim-bob

WildRider
Δημοσιεύσεις
156
Ηλικία
49
Περιοχή
Αιγιο
Όνομα
Δημητρης
Bike
Gs adv 1200 lc
Τυχεροί όντως όσοι καταφέραμε και "επιβιώσαμε"από τις "μελάτες" διαδρομές...Το άγνωστο είναι αυτό που μας κέρδισε και μας χάρησε φοβερές εικόνες και εμπειρίες.Ποταμια, δέντρα ,δρόμοι που είχαν γίνει ένα με την φύση κρατούσαν κάθε λεπτό την αγωνία στα ύψη και ανυπομονούσαμε για το επόμενο.Στην αναμονή λοιπόν για την επόμενη "μελάτη"διαδρομή.
Η παρέα φοβερή και όντως χωρίς κανένα ίχνος γκρίνιας.. ευχαριστώ όλη την παρέα για το υπέροχο τριήμερο.
 
Top Bottom