info-Τουρκια

Eliaslc4

WildRider
Δημοσιεύσεις
94
Ηλικία
42
Περιοχή
Athens
Όνομα
Ηλίας
Bike
KTM 640 ADVENTURE
Η Τουρκια ειναι γειτωνικη χωρα, και ευκολα προσβασιμη. Γι αυτο και υπαρχει και αυξημενο ενδιαφερον .
Ξεκιναω ενα θεμα με πληροφοριες για τη χωρα αυτη , απο την προσωπικη εμπειρια μου, που πιστευω οτι θα φανουν χρησιμες για οποιον θελει να ταξιδεψει με την μοτοσυκλετα του. Φυσικα οποιος αλλος εχει να συμπληρωσει ή διορθωσει πραγματα , καλο θα ειναι.

Κεφαλαιο 1: Χαρτια
Δεν χρειαζεται Visa. Μπορεις να ταξιδεψεις με διαβατηριο ή ταυτοτητα νεου τυπου. Προσωπικα θα επελεγα να εχω το διαβατηριο, γιατι ποτέ δεν ξερεις ο καθε αστυνομικος σε τιποτε χωρια, ή ξενοδοχεια, ή οπου αλλου χρειαζεται, αν τη δεχτει ή οχι. Με το διαβατηριο εισαι κομπλε ετσι κι αλλιως παντου.
Για τη μοτοσυκλετα χρειαζεται πρασινη καρτα για την ασφαλεια, τυπωμενη εγχρωμη. Διπλωμα οδηγησης και αδεια οχηματος αυτα που εχετε κανουν. Η αδεια οχηματος εννοειται ΟΧΙ σε τιποτε Α4 απο ΚΕΠ , η κανονικη η πρασινη αδεια που ξερουμε. Οπως για καθε ταξιδι στο εξωτερικο, φροντιστε να εχετε εξτρα φωτοτυπιες απο ολα τα απαραιτηρα εγγραφα και μη, και εγχρωμες, σε διαφορετικα σημεια κρατημενα, για την περιπτωση που χαθουν καποια πρωτοτυπα ή αν καποιος θελει να κρατησει καποιο.

Κεφαλαιο 2: Διοδια
Δεν υπαρχουν διοδια οπως τα ελληνικα. Xρειαζεται να εχεις μια καρτουλα , σαν βινιετα που την προμηθευεσαι απο τα τουρκικα ΕΛΤΑ . Ειναι καποια κιτρινα μαγαζια που γραφουν PTT. Την φορτιζεις και μπορεις να κυκλοφορησεις, στα σημεια που χρειαζεται. Αυτα ειναι οι εθνικες οδοι, και οι γεφυρες στην Κωνσταντινουπολη. Υπαρχουν καμερες που πιανουν το σημα απο την καρτουλα και σου αφαιρουν το αναλογο ποσο. Οι τιμες δεν ειναι ακριβες. Δεν θυμαμαι ακριβη νουμερα αλλα δεν θυμαμαι να χρειαστηκα πανω απο 30 ευρω για ολα. Σε καθε περιπτωση ακομα και να μην την προμηθευτειτε , μπορειτε να ταξιδεψετε παντου μεσα στη χωρα, για διαστημα 2 εβδομαδων οπως μου ειχαν πει, μετα μπορει να το ζητησουν. Η πληρωμη μπορει να γινει μια και καλη στα συνορα.

Κεφαλαιο 3: Δρομοι-οδηγοι
Υπαρχουν οι εθνικες οδοι , δρομοι ταχειας κυκλοφοριας και επαρχιακοι.
Οι εθνικες οδοι υποτιθεται οτι ειναι κλειστες με μπαρες, διαζωμα στη μεση κλπ, παρ΄ολα αυτα ειχα δει στο κομματι αναμεσα απο Αγκυρα - Κωνσταντινουπολη στο αντιθετο ρευμα να ειναι ξαπλωμενες και να λιαζωνται ενα κοπαδι αγελαδες!
Οι δρομοι ταχειας κυκλοφοριας δεν ειναι κλειστοι. Το πολυ να εχουν μια μπαρα στη μεση. Εχω δει να πεταγονται τα παντα μπροστα μου σε αυτους τους δρομους. απο ζωα, τρακτερ, ανθρωποι, αυτοκινητα να περνανε το χαντακι στη μεση και να πηγαινουν αναποδα για να πανε σε βενζιναδικο... οτι να ναι. Οι δρομοι αυτοι διασχιζουν χωρια κ κομωπολεις, οποτε εχουν και φαναρια. Επισης σε πολλα σημεια δινουν την ευκαιρια να κανεις αναστροφη με πλατειες , οι οποιες ειναι φτιαγμενες αναμεσα απο τα 2 ρευματα , αφου ανοιγουν την αποσταση μεταξυ τους. Αυτο δινει την δυνατοτητα να μην κοβεις ταχυτητα μεν , αλλα οποιος θελει να κανει αναστροφη, μεταξυ των οποιων κ φορτηγα, πρεπει να κατσουν αριστερα και σχεδον να σταματησουν για να μπουν στην πλατειουλα. Οπότε μεγαλη προσοχη!
Υπαρχουν καμερες παντου! και πολλοι ελεγχοι της αστυνομιας, καμια φορα και του στρατου. Σε καποιες περιπτωσεις κλεινουν ολα τα ρευματα του δρομου με κωνους και οδηγουν ολη την κυκλοφορια απο ενα δρομακι δεξια , ετσι κοβουν ταχυτητα κι σταματουν οποιους θελουν για ελεγχο. Συχνα βαζουν και ψευτικες πινακιδες σε μεγεθος και εικονα περιπολικου στην ακρη του δρομου, για να νομιζεις οτι υπαρχει αστυνομια και να κοβεις.
Ορια ταχυτητας για μηχανες ειναι διαφορετικα απο των αυτοκινητων. Εθνικη Οδος 110. Αυτοκινητοδρομος 90. Επαρχιακος 50.

Οι οδηγοι οπως καταλαβενετε δεν ειναι οι καλυτεροι. Γενικως δεν υπαρχουν πολλες μοτοσυκλετες στην Τουρκια να κυκλοφορουν , ετσι δεν δινουν πολυ σημασια. Μεγαλη προσοχη!

Η φωτογραφια δειχνει τις εθνικες οδους, που ουσιαστικα θα χρεωθεις και για διοδια. Ολα τα υπολοιπα ειναι οι περισσοτεροι ταχειας κυκλοφοριας.

ZPbMykY.png



Κεφαλαιο 4: Κινητα τηλεφωνα-internet
Η καλυψη ειναι αρκετα καλη . Δεν αντιμετωπισα προβληματα , τουλαχιστον οχι περισσοτερα απο αυτα που θα αντιμετωπιζα και στην Ελλαδα. Οι χρεωσεις περιαγωγης ειναι για εκτως ΕΕ... Τσουζουν! Εαν καταφερετε να βαλετε τουρκικη καρτα στο κινητο , το ιντερνετ ειναι πολυ φθηνο. Λεω εαν γιατι αντιμετωπισα ενα προβλημα . Οταν πρωτοεβαλα στο Cesme δεν δουλευε. Στο μαγαζι που την εβαλα δεν μπορουσαν να κανουν κατι, παρ΄ολα αυτα με χρεωσαν. Σε αλλο μαγαζι η κοπελα ασχοληθηκε εστειλε κατι μηνυματα και μετα ολα οκ. Στην επιστροφη πηγα να την ενεργοποιησω παλι αλλα δεν μπορουσα, και μου ειπαν σε ενα μαγαζι οτι πρεπει να κανω register το κινητο και κατι τετοια. Οπότε δεν ξερω ακριβως τι ισχυει.
Μια αλλη λυση ενδιαμεση ειναι οι παγκοσμιες καρτες SIM. Δεν ειναι οτι πιο φθηνο αλλα απο περιαγωγη καλυτερα μαλλον. Ψαξτε για τις χρεωσεις αναλυτικα.

Κεφαλαιο 5: Χρηματα
Υπαρχουν ΑΤΜ παντου. Επισης δεχονται καρτες στα περισσοτερα σημεια. Αλλα καλο ειναι να εχετε και μετρητα πανω σας. Η ισοτιμια με το ευρω τα τελευταια χρονια ειναι παρα πολυ ευνοικη για εμας. Αλλα αλλαζει οπότε τσεκαρετε παντα πριν φυγετε να εχετε μια εικονα. Για να αποφυγετε τις χρεωσεις των ελληνικων τραπεζων υπαρχουν χρεωστικες καρτες διαδυκτιακων τραπεζων που δεν χρεωνουν. Εχουν αλλες χρεωσεις, αλλα γενικα συμφερουν πολυ. (Δεν γραφω μαρκες, οποιος θελει μπορει να ψαξει)

Κεφαλαιο 6: Γενικα
Οι ανθρωποι ειναι φιιλικοι. Πολλες φορες με τους Ελληνες πιο πολυ κιολας.
Εκτως απο τα παράλια, την Κωνσταντινουπολη, Καππαδοκια, και αλλους πολυ τουριστικους προορισμους Δεν θα βρειτε ευκολα καποιον να μιλαει αγγλικα.
Ο καιρος στα βορεια παράλια με τη μαυρη θαλασσα ειναι πιο αστατος, με νορμαλ θερμοκρασιες, αλλα θα βρειτε και πιο πολυ βλαστηση. Στην ενδοχωρα οχι τοσο. ειναι πιο ερημικο το τοπιο και υπαρχει περιπτωση το καλοκαιρι να βρειτε και πολυ υψηλες θερμοκρασιες, ανω των 40.
Το καπνισμα απαγορευεται σε εσωτερικους χωρους
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ο Μυστήριος.

Ενέδωσα στην γοητεία της "Πομωνας"..😂
WildRider
Δημοσιεύσεις
960
Ηλικία
50
Περιοχή
East of Athens
Όνομα
George
Bike
BMW R1100GS
Εισαι ωραίος αδερφε!
Πολλα εχουμε ακουσει αλλα τοσο αναλυτικά κ συγκεντρωμενα πουθενα.
Εξαιρετική κινηση.!
Ευχαριστουμε!
 

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
Μερικές πρόσθετες πληροφορίες:

Η είσοδος στην Τουρκία μπορεί να γίνει και με ταυτότητα (με Λατινικούς χαρακτήρες) αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα, ενώ με διαβατήριο είναι πάρα πολύ σύντομη.

Απαραίτητη φυσικά η Πράσινη Κάρτα και, σε περίπτωση που η μηχανή είναι σε άλλο ή και σε άλλο όνομα, επικυρωμένη συναίνεση του ιδιοκτήτη ή συνιδιοκτήτη, και το όνομα του οδηγού να αναγράφεται στην Πράσινη κάρτα.

Οι συναλλαγές γίνονται σε λίρες Τουρκίας, ενώ η χρήση πιστωτικών καρτών είναι διαδεδομένη ακόμα για έναν καφέ. Φροντίστε βέβαια η κάρτα σας να είναι δεκτή (και να έχει υπόλοιπο).

Γενικά οι Τούρκοι (ως άνθρωποι) είναι πολύ φιλικοί προς τους Έλληνες, μας έχουν όπως εμείς είχαμε παλιά τους "Ευρωπαίους", οι δε Τούρκοι μοτοσυκλετιστές είναι στην μεγάλη τους πλειονότητα, πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστείς.
Ένα πράγμα που μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση, είναι η καθαριότητα στις τουαλέτες, ειδικά στα εμπορικά κέντρα είναι πεντακάθαρες, σε επίπεδο "σπιτιού μας", το ίδιο και στα περισσότερα βενζινάδικα, ειδικά στα μεγάλα. Πραγματικά θα κλάψετε με την σύγκριση με τα ελληνικά.

Κωνσταντινούπολη: Φανταστείτε έξι Αθήνες ενωμένες για να πάρετε μια ιδέα....... Διαλέξτε ένα ξενοδοχείο με ασφαλή χώρο στάθμευσης, παρκάρετε εκεί και περπατήστε, ή πάρτε ΤΑΧΙ. Η κίνηση με μοτοσυκλέτα στην Πόλη είναι περίπλοκη, γίνεται όμως ευκολότερη ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.
  • Οι μοτοσυκλέτες μπαίνουν στην ΛΕΑ. Βέβαια θέλει προσοχή γιατί πάντα υπάρχουν "έξυπνοι" αυτοκινητιστές, πολύ λιγότεροι από εδώ, αλλά υπάρχουν.
  • Το ότι κινείστε κανονικά σε μονόδρομο δεν σας δίνει προτεραιότητα απέναντι σε αυτόν που τον παραβιάζει και έρχεται ανάποδα, ειδικά αν είναι σκούτερ που μεταφέρει μποτίλιες νερού. Αυτοί πραγματικά κάνουν του δικούς μας ντελιβεράδες να φαίνονται υποδείγματα νομιμότητας.
  • Σε περίπτωση ατυχήματος, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μετακινηθούν τα οχήματα μέχρι να έρθει η Αστυνομία για να καταγράψει το συμβάν.
  • Το μποτιλιάρισμα είναι θέμα ώρας. Από έξω προς τα μέσα 07.00 - 11.00 δεν κουνιέται τίποτα, από μέσα προς τα έξω 17.00 - 20.30, διαλέξτε τις ανάποδες ώρες για να κινηθείτε και τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.
  • Οι μοτοσυκλέτες απαγορεύονται στο τούνελ του Βοσπόρου.
Στην Πόλη, πέρα από τα γνωστά αξιοθέατα, έχω να σας προτείνω επίσκεψη στο εντυπωσιακό Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Rahmi M. Koc, περιήγηση ανάμεσα σε οχήματα εποχής, αεροπλάνα, ιστιοφόρα, ατμόπλοια, υποβρύχιο, τραίνα, βιομηχανικές εφαρμογές και αναπαραστάσεις εργαστηρίων εποχής. Αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα εκεί, και πάλι δεν θα σας φτάσει. Βρίσκεται στον Κεράτιο Κόλπο, περίπου απέναντι από το Πατριαρχείο, εδώ: https://goo.gl/maps/qErCPyf9rP7nLj5fA

L1190567.JPG
 

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
Για τους "μερακλήδες" του καφέ: Όσοι αγαπάτε τον "τούρκικο" (αυτόν που από το 1974 και μετά εμείς ονομάσαμε "ελληνικό") θα βρείτε την χαρά σας. Όπου βρείτε, δοκιμάστε με άρωμα μαστίχας Χίου, είναι πραγματικά ξεχωριστός. Για όποιον άλλον καφέ, πραγματικά θα υποφέρετε μιας και οι Τούρκοι δεν έχουν την κουλτούρα του καφέ. Συμβιβαστείτε με τσάι ή με τούρκικο. Εγώ, σαν "καφεϊνομανής" που είμαι, πραγματικά υποφέρω. Πάντα κουβαλάω μαζί μου φακελάκια Νες-καφέ. Υποφερτό εσπρέσο βρίσκεις στα "Kahve Dunyasi" (Καφέ Ντουνιάς), ενώ το μόνο πραγματικά καλό ιταλικό εσπρέσο το έχω πιεί εδώ: https://goo.gl/maps/gmb2JQSHbE8CxJYq5, πάροδος της Ιστικλαλ.
 

Manos gs

WildRider
Δημοσιεύσεις
94
Ηλικία
51
Περιοχή
Kavala
Όνομα
Μανωλης
Bike
Bmw f800gs
Ειστε ωραιοι.

Να πω και εγω 2 πραγματα.
Εαν εισαι λιγος "τσακαλος" εχει αρκετα μερη που μπορει να στησεις χυμα.
Ο κοσμος φιλοξενος, θα πιεις πολυ τσαι.
Καλοκαιρι παραλιακα γυρω στις πολεις η κινηση για μενα ηταν αγανακτιση.
Αντιθετως ολοι οι αλλοι οι δρομοι στην βορεια Τουρκια επειδη ειναι σε υψομετρο η θερμοκρασια ειναι ανεκτη.
Οι Ποντιακες αλπεις πανεμορφες.

Ενας φιλος τις προαλες με εδειξε την πρασινη καρτα του και ειχε μια υποσημειωση οτι η ασφαλεια ισχυει μεχρι την πριοχη του βοσπορου.
Δεν θυμαμαι ποια ηταν η ασφαλιστικη, για δειτε οποιος εχει καποια πρασινη καρτα και ενημερωστε.




Το καλο με την Τουρκια ειναι οτι μετα ειναι η Γεωργια.:)
 

rigas

RideWild Team
Admin
Δημοσιεύσεις
3.379
Ηλικία
45
Περιοχή
Aίγιο
Όνομα
Σπυρος
Bike
Yamaha T7
Honda Super Blackbird
Ηλία και Παναγιώτη ευχαριστούμε πολύ για τις πολλές πληροφορίες!!!coffee

edit\ Και Μανώλη!!
 

Eliaslc4

WildRider
Δημοσιεύσεις
94
Ηλικία
42
Περιοχή
Athens
Όνομα
Ηλίας
Bike
KTM 640 ADVENTURE

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
................................
Συχνα βαζουν και ψευτικες πινακιδες σε μεγεθος και εικονα περιπολικου στην ακρη του δρομου, για να νομιζεις οτι υπαρχει αστυνομια και να κοβεις.............

7g1fEto.jpg


KA9uGnS.jpg


........................Το καπνισμα απαγορευεται σε εσωτερικους χωρους

....και σε εξωτερικούς που ΔΕΝ έχουν ΤΡΕΙΣ πλευρές ανοιχτές.
 

Manos gs

WildRider
Δημοσιεύσεις
94
Ηλικία
51
Περιοχή
Kavala
Όνομα
Μανωλης
Bike
Bmw f800gs
Ενα θεμα ειναι και το -0- στις αδειες που δεν υπαρχει στις πινακιδες αλλα με λιγο καλη θεληση λυνεται.
 

Manos gs

WildRider
Δημοσιεύσεις
94
Ηλικία
51
Περιοχή
Kavala
Όνομα
Μανωλης
Bike
Bmw f800gs
Τι θες να πεις @Manos gs ?
Στις αδειες η πινακιδα γραφει πχ 0255 ενω στην πινακιδα ειναι μονο το 255 και καπου το συστημα τους δεν το δεχετε.
Απο τις 4 διελευσεις που ετυχε να περασω μονο την μια ειχα θεμα αλλα τελικα τα βρηκαμε και με αφησαν λεγοντας μου μαλλον να το δηλωσω την επομενη φορα. Ευτυχως δεν χρειαστηκε.
 

K.D.

WildRider
Δημοσιεύσεις
587
Ηλικία
40
Περιοχή
Χαλκιδα
Όνομα
Δημητρης
Bike
R 1150 GS
Πίστευα πως μπορούμε να λύσουμε το θέμα στην άδεια!αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η άδεια έχει 4 ψηφία!θενκσ
 

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
Μια ακόμη "χρηστική" πληροφορία για Τουρκία. Στις διασταυρώσεις ή στα "χωσίματα" στην κίνηση, προτεραιότητα έχει όποιος πατήσει κόρνα πρώτος. Δεν είναι πλάκα παίδες, έτσι ακριβώς όπως το λέω είναι.
 

vasagelos

WildRider
Δημοσιεύσεις
11
Ηλικία
63
Περιοχή
Κομοτηνή
Όνομα
Βασίλης just
Bike
V strom650
Για τους "μερακλήδες" του καφέ: Όσοι αγαπάτε τον "τούρκικο" (αυτόν που από το 1974 και μετά εμείς ονομάσαμε "ελληνικό") θα βρείτε την χαρά σας. Όπου βρείτε, δοκιμάστε με άρωμα μαστίχας Χίου, είναι πραγματικά ξεχωριστός. Για όποιον άλλον καφέ, πραγματικά θα υποφέρετε μιας και οι Τούρκοι δεν έχουν την κουλτούρα του καφέ. Συμβιβαστείτε με τσάι ή με τούρκικο. Εγώ, σαν "καφεϊνομανής" που είμαι, πραγματικά υποφέρω. Πάντα κουβαλάω μαζί μου φακελάκια Νες-καφέ. Υποφερτό εσπρέσο βρίσκεις στα "Kahve Dunyasi" (Καφέ Ντουνιάς), ενώ το μόνο πραγματικά καλό ιταλικό εσπρέσο το έχω πιεί εδώ: https://goo.gl/maps/gmb2JQSHbE8CxJYq5, πάροδος της Ιστικλαλ.
καλησπέρα
τα πράγματα έχουν αλλάξει σχετικά με τον καφέ.
σχεδόν κάθε βενζινάδικο έχει μηχάνημα για εσπρέσσο,οχι κρύο βέβαια αλλά το διπλό εσπρεσακι είναι ο,τι πρέπει.
Επίσης σχεδόν κάθε μπακάλικο έχει φακελάκια Νεστλέ σε κάθε παραλλαγη.Δεν μένεις με τπτ πλέον όσον αφορά τον καφέ στην Τουρκία!

Στάλθηκε από το Lenovo TB-X306X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
Δεν έχει αλλάξει τίποτα Βασίλη, μιλάμε για πραγματικό εσπρέσο, όχι τα νερομπλούκια ή τα καλτσοζούμια στα αυτόματα μηχανήματα. Στην ανάγκη αυτά τα πίνω (όπως και τα αντίστοιχα σε βενζινάδικα στην Ελλάδα) αλλά στον πραγματικό εσπρέσσο, δεν..... Η πιο πρόσφατη εμπειρία μου, αρχές Σεπτέμβρη μέχρι το Afyon (που έχει μετατραπεί σε Ιαματικό Θέρετρο υψηλού τουρισμού) για το ΜΧGP, μια από τα ίδια............

Όμως, κρατηθείτε, στην Φρυγία, 10 καφέδες (τούρκικοι), πόσο;
.
.
.
.
.
.
45 TL (Τουρκικές Λίρες) τουτέστιν 1,5 €.
Όχι ο καφές, οι δέκα καφέδες ενάμιση Ευρώ.
 
Top Bottom