Ιορδανία

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
........... με μηχανή; "Ανέκδοτο" πριν μερικά χρόνια.... Από την μια η δύσκολη γεωγραφικά πρόσβαση λόγω συνόρων γύρω - τριγύρω με εμπόλεμες χώρες, από την άλλη, το "κακό παρελθόν":

Πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, κάπου στην Άκαμπα, είχε γίνει μια ληστεία όπου οι ληστές είχαν σαν οχήματα διαφυγής, μηχανές Η καταδίωξη κατέληξε σε λουτρό αίματος με πολλούς αθώους περαστικούς (και ανάμεσά τους παιδιά) να πληρώνουν με την ζωή τους την ατυχία να βρίσκονται σε λάθος τόπο την λάθος ώρα. Σαν αποτέλεσμα της δημόσια κατακραυγής (το γνωστό "τσουβάλιασμα" δικαίων και αδίκων δηλαδή), ο Βασιλιάς της Ιορδανίας απαγόρευσε τις μοτοσυκλέτες σε ολόκληρη την επικράτεια.
Τα χρόνια πέρασαν, ο γιος του και διάδοχός μεγάλωσε και, προς μεγάλη τέρψη των μοτοσυκλετιστών, εξελίχθηκε σε μέγα αυτοκινητο-μηχανόΓκαυλο.... (εδώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η διαπαιδαγώγησή του από τον Σεΐχη Fuad Abu Hussien - μέλος της αυλής και μέγας μοτοσυκλετόφιλος). Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να αρθεί η απαγόρευση, όπερ και εγένετο με την στέψη του πριν από λίγα χρόνια, εγένετο όμως με έλεγχο και αυστηρούς όρους. Για να έχεις λοιπόν μηχανή στην Ιορδανία πρέπει να είσαι μέλος της Βασιλικής Λέσχης Μοτοσυκλέτας της Ιορδανίας (πρόεδρος της οποίας είναι ο ίδιος ο Βασιλιάς), προνόμιο που δίνεται κατόπιν πρόσκλησης από τρια τουλάχιστον ενεργά μέλη. Κατόπιν περνάς συνέντευξη και, αν όλα πάνε καλά, εγγράφεσαι και μπορείς πλέον να αγοράσεις μηχανή/ές. Όμως, αν καθυστερήσεις πέραν του τριμήνου την καταβολή της (ακριβής) συνδρομής, διαγράφεσαι δια βίου και οι μηχανή (ή μηχανές) σου, κατάσχονται. Όμορφα πράγματα, νοικοκυρεμένα...........

Όμως, όπως κάθε δράση γεννάει αντίδραση, έτσι η πολυετής απαγόρευση "γέννησε", μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές και μια νέα μοτοσυκλετιστική κουλτούρα στην χώρα.

Amm-RIDERS2.jpg


Όπως είναι προφανές, οι παραπάνω περιορισμοί, αναπόφευκτα έχουν κάνει την μοτοσυκλέτα "ελιτίστικη" ενασχόληση, και η μοτοσυκλετιστική αυτή ελίτ δεν ενδιαφέρεται για μικρά κυβικά. Το πιο καλοπουλημένο μοντέλο πρέπει να είναι η Goldwing ακολουθούμενη από διάφορες Harley. Φτώχεια καταραμένη.....
 

paschalis

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.564
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Paschalis
Bike
R 1250 GS, ΜΖ 686 Βaghira
Μολις περασα απο την οντως μικρη αντιπροσωπεια της Harley στο Αμμαν.
Μοτοσυκλετες στο δρομο ΔΕΝ υπαρχουν ουτε για δειγμα κι ολα εξηγουνται με το.ποστ του Παναγιωτη.

Στάλθηκε από το MYA-L11 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
Με την ορμή του νεοφώτιστου λοιπόν (και την κρυφή γοητεία του μέχρι πρότινος απαγορευμένου), επιδόθηκαν σε έναν αγώνα να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο οι "παλιοί" και να ζήσουν νέες εμπειρίες οι νέοι, σε βαθμό μάλιστα που μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, η ετήσια συνάντησή τους, το Jordan Riders Rally, να προσελκύει εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές, όχι μόνο από τοπικούς αλλά και με μοτοσυκλετιστές από Κατάρ, Κουβέιτ, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Λίβανο, Ισραήλ και Παλαιστίνη, και να φιγουράρει και στο καλεντάρι της FIM.

images

Κάπως έτσι λοιπόν, βρέθηκε και η αφεντιά μου να βολτάρει στη Ιορδανία των απαγορεύσεων, των βιβλικών τοπίων και των πολλών κυβικών.

Η πρόσβαση με την δικιά μου μηχανή τεχνικά αδύνατη μιας και η μόνη δυνατότητα είναι η μεταφορά δια θαλάσσης (σε κοντέινερ) από την Νάπολη στην Άκαμπα. Η Βασιλική Λέσχη προσφέρθηκε βέβαια να καλύψει όλα τα έξοδα αλλά καταλήξαμε στο να μου δώσουν δανεικό μηχανάκι εκεί. Να σημειώσω εδώ πως τώρα δημιουργείται το νομικό πλαίσιο για ενοικίαση μοτοσυκλετών στην Ιορδανία, κυρίως μέσω των αντιπροσωπειών. Επίσης να σημειώσω πως υπάρχει η διάθεση παροχής σημαντικής διευκόλυνσης στην μεταφορά των μηχανών δια θαλάσσης σε ομάδα μοτοσυκλετιστών που πιθανόν θα ενδιαφερόταν στο μέλλον - κρατήστε το αυτό σαν υποσημείωση).

Να 'μαι λοιπόν στην Ιορδανία, με δανεικό μηχανάκι.
Ναι, αλλά τί μηχανάκι........... Φτάνω στο ξενοδοχείο το πάρκινγκ γεμάτο από τα προαναφερθέντα θηρία, με κάτι λίγα FJR 1300, ZZR 1400, LT, RT κλπ να φαντάζουν "πτωχοί συγγενείς". Και ενώ προσπαθώ να μαντέψω τί θα μου δώκουν να καβαλήσω, βγαίνει να με προϋπαντήσει ο πάντα χαμογελαστός φίλος και Γραμματέας της Λέσχης, Mustafa Shaaban. Μετά τις "τυπικούρες"και βλέποντας το βλέμμα μου να είναι διερευνητικά απασχολημένο σκανάροντας τα εκατοντάδες μηχανάκι στο πάρκινγκ, με ρωτάει:
- "Θα 'θελες να δεις το μηχανάκι που θα οδηγείς αυτές τις μέρες";
Θέλει και ρώτημα ρε Μουσταφά;
  • "Να το" μου λέει, και όλο καμάρι μου δείχνει το δικό του μηχανάκι, ένα πανάκριβο καστομαρισμένο -τσοπεριασμένο Χαρ-Χάρλεϋ, με την μακριά πηρούνα του, το τιμόνι - κέρατο, την 245 λαστιχούμπα πίσω, τα κρόσα, τα χρώμια, τα νίκελα, όλο το τσοπεροκαλαμπαλίκι.....
  • Παναγία μου, τί αμαρτίες πληρώνω ο άνθρωπος;
Λίγο πριν το εγκεφαλικό, ο εγκέφαλος δουλεύει στα κόκκινα, πιάνει κόφτη, και ευγενικά προφασίζομαι χρόνιο πρόβλημα με την μέση μου που (τί κρίμα) δεν μου επιτρέπει να οδηγήσω τέτοιο μηχανάκι.
  • "Δεν πειράζει" μου λέει, "τί μηχανάκι θέλεις";
  • "Κάτι σε On-Off έχουμε; Κάνα touring μήπως";
  • "Εντάξει, το απόγευμα θα σου φέρω το touring μου" απαντάει και με αφήνει στην αγωνία. Δεν πειράζει, καλύτερα αγωνία παρά η απόγνωση που ένοιωσα πριν λίγο. Και καλά η απόγνωση, άντε αυτή παλεύεται, την χλεύη, το δούλεμα που θα έπεφτε αν εμφανιζόταν κάπου φώτο μου να κρέμομαι από την κερατοτιμόνα σαν τον εσταυρωμένο, αυτά πού τα βάζεις;
Κάποια στιγμή το απογευματάκι, με ξαναφωνάζει έξω ο Μουσταφά.
  • "Αυτό σου κάνει", ρωτάει.
  • "Μία χαρά είναι" του απαντάω, "είχα την μικρή της αδελφή πριν από......... (γαμώτο, πώς πέρασαν σαν νερό) ....... 23 χρόνια".
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
Και εκεί που φανταζόμουν πως στην καλύτερη θα μου έφερνε κάτι τέτοιο:
QcTDDDB.jpg


(αυτό το μπλέ είναι και το μόνο χαρλεοειδές που θα ήθελα κάποια στιγμή να οδηγήσω), βρίσκομαι για τις επόμενες πέντε μέρες πάνω σε αυτήν την σέλα (θρόνος μάλλον ταιριάζει καλύτερα):

xFLLGiI.jpg


"Βασιλική" φιλοξενία λοιπόν από την Βασιλική Λέσχη.
 

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
Και ενώ κάθε φορά υπόσχομαι στον εαυτό μου "την άλλη φορά θα σταματάω πού και πού για φωτογραφίες", πάλι δεν ξεκολλούσα από την σέλα. Ρε σεις (Πασχάληδες κλπ) πώς το καταφέρνετε ρε γμτ. Πάλι περιγραφή με λίγες φώτο θα κάνω.

Σε μια οποιαδήποτε δραστηριότητα, λέσχη, φόρουμ, βόλτα, στην επιτυχία (ή την αποτυχία), τον κύριο ρόλο παίζουν τα πρόσωπα.
"Πρώτο τραπέζι πίστα" λοιπόν σε αυτήν την περιγραφή, τα άτομα που καθόρισαν την αναγέννηση του Μοτοσυκλετισμού στην Ιορδανία.

Ο Πρόεδρος της Ιορδανικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας, Omar Zarour εξ αριστερών μου και ο Γραμματέας Mustafa Saaban:
t8mBVq8.jpg


Ο κύριος με το αστέρι στο καπέλο είναι ο άνθρωπος πίσω από την μοτοσυκλετιστική αναγέννηση της Ιορδανίας, γνωστός στον Αραβικό Μοτοσυκλετιστικό κόσμο ως "Ο Σεΐχης".
fy9kMgA.jpg


Η διαμονή και "επιχειρησιακό κέντρο" του Jordan Riders Rally ήταν το منتجع كراون بلازا الأردن البحر الميت
(μτφ.: Crowne Plaza Jordan - Dead Sea Resort & Spa), πάνω στην Νεκρά Θάλασσα. Αξίζει μια βουτιά απλά και μόνον για να βιώσεις την πρωτόγνωρη εμπειρία της τεράστιας (σε σχέση με το θαλασσινό νερό) άνωσης που υφίστασαι.


shutterstock-188477309.jpg


(Φώτο από το διαδίκτυο)

Από το ξενοδοχείο λοιπόν ξεκινούσαν οι καθημερινές βόλτες μας, που μας έφεραν στο Βαπτιστήριο του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό, στην βόρεια περιοχή του Ajloun, και στα βουνά γύρω από την Νεκρά θάλασσα.

7sg6ZA7.jpg


IKYCKVz.jpg


FwQCD7W.jpg


W0cwKzv.jpg


Στο μουσείο της Νεκράς Θάλασσας:
yAlAIIt.jpg


Η Νεκρά Θάλασσα τροφοροτείται από τον Ιορδάνη ποταμό ο οποίος αποτελεί και το φυσικό σύνορο μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ. Από δεκαετίες τώρα, το Ισραήλ με διάφορα έργα, "κλέβει" το νερό του Ιορδάνη με αποτέλεσμα ο μεν Ιορδάνης να έχει καταντήσει σχεδόν ρυάκι, η δεν Νεκρά Θάλασσα να συρρικνώνεται δραματικά. Οι δύο παρακάτω φωτο δίνουν την εικόνα της μεταβολής τόσο στο εμβαδόν της όσο και στο ύψος του νερού:

L9n4wS7.jpg


JAjbOpN.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
Και μερικές σκόρπιες σκέψεις και εικόνες:

5NhvoZH.jpg


Η ποιότητα της ασφάλτου ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ σε όλους τους δρόμους που κινηθήκαμε

FwQCD7W.jpg


Οι Ιορδανοί ένας λαός "έξω καρδιά", σε κάθε στάση χόρευαν και τραγουδούσαν μέχρι να ξανακαβαλήσουμε. Χοροί και τραγούδι κάθε βράδυ:

J4C1quB.jpg


ol3heDY.jpg


Τελευταία βραδιά, πάρτυ σε σκηνές στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας. Τα φώτα που διακρίνονται στο βάθος είναι από την απέναντι πλευρά της Νεκράς Θάλασσας, την Δυτική Όχθη.

1hyO4rJ.jpg


Με σκέφτεστε "κρεμασμένο" σε αυτό;

IgQ3ap4.jpg


Με την τιμή της βενζίνης στα 35 λεπτά το λίτρο, τί άλλο θα είχαν; Εδώ τα οχήματα υποστήριξης της διοργάνωσης:
SiLBnqS.jpg


KmWlm7K.jpg


Τα τοπία Βιβλικά:
5PuqnUQ.jpg


Τυπική εικόνα χωριού

vLh5GAM.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:

paschalis

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.564
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Paschalis
Bike
R 1250 GS, ΜΖ 686 Βaghira
Παντου και παντα κυριαρχος δυναμη ο ανθρωπος.
Δυο παρατηρησεις που τις γραφω απο Ιορδανικο εδαφος και με 1500 διανυθεντα χιλιομετρα ....με λεωφορειο.Η βενζινη βρισκεται πλεον στο 1.29 ευρω ανα λιτρο και στην ασφαλτο,σημανση,φωτισμο εχουν παρα πολλη δουλεια ακομη.

Στάλθηκε από το MYA-L11 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

paschalis

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.564
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Paschalis
Bike
R 1250 GS, ΜΖ 686 Βaghira
Πλάκα κάνεις............ ρε μήπως έκανες κάνα λάθος στην ισοτιμία; Είναι δυνατόν μέσα σε ενάμιση χρόνο τέσσερεις φορές επάνω!!!!!
Πανο ειναι 1.02 δηναρια με ισοτιμια 1 προς 1.27......



Στάλθηκε από το MYA-L11 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

paschalis

WildRider
Δημοσιεύσεις
2.564
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Όνομα
Paschalis
Bike
R 1250 GS, ΜΖ 686 Βaghira
Και ολιγον Crown Plaza Dead sea Resort and Spa απο τη δικη μας διαμονη προχθες ,ετσι για να δειτε τι εστι βσσιλικος μοτοσυκλετισμος!!
84c645f8257ebdddd653e6ebdf094bab.jpg


Στάλθηκε από το MYA-L11 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

mAthosalas

KEEP it simple...RIDE
RideWild Team
Admin
Δημοσιεύσεις
5.626
Ηλικία
52
Περιοχή
ΧΩΜ
Όνομα
Κώστας
Bike
R1150GSA BumbleBee
....Η βενζινη βρισκεται πλεον στο 1.29 ευρω ανα λιτρο...

Πλάκα κάνεις............ ρε μήπως έκανες κάνα λάθος στην ισοτιμία; Είναι δυνατόν μέσα σε ενάμιση χρόνο τέσσερεις φορές επάνω!!!)!

!!lol!! Πτανα Μερκελ!!!...παντου μας εχουν για τον φουτσο τους ΠενΦεδακηδες...μολις μαθαινουν οτι θα παμε καπου,σου λεει Πενφε εχουνε αΦτοι εχουνε φραγκα...αμεσως 100 φορες πανω η μπενζινα... !!hahaha
 

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
!!lol!! Πτανα Μερκελ!!!...παντου μας εχουν για τον φουτσο τους ΠενΦεδακηδες...μολις μαθαινουν οτι θα παμε καπου,σου λεει Πενφε εχουνε αΦτοι εχουνε φραγκα...αμεσως 100 φορες πανω η μπενζινα... !!hahaha
Σεις φταίτε που πάτε και της τα ακουμπάτε..........!xaxa
Japan ρε, Japan μέχρι να παγώσει η κόλαση.
 

rigas

RideWild Team
Admin
Δημοσιεύσεις
3.379
Ηλικία
45
Περιοχή
Aίγιο
Όνομα
Σπυρος
Bike
Yamaha T7
Honda Super Blackbird
Παναγιώτη βρήκες τόν τρόπο να κάνεις το όνειρο σου πράξη!!Είμαι μεγάλη επιτυχία αυτή για έναν μοτοσυκλετιστη! Ευχαριστούμε για την εικόνα του κόσμου της μοτοσυκλέτας που μας μεταφέρεις!!!
Απίστευτη εμπειρία ΚΑΙ αυτή!!


ΥΓ....
ΜΟΝΟ Japan ρε Γ@#€'®£^£!!!!!!!
 

Παναγιώτης Κ.

RW Buddies
WildRider
Δημοσιεύσεις
634
Ηλικία
64
Περιοχή
Καβάλα
Όνομα
Παναγιώτης
Bike
Όλα είναι δρόμος
ΥΓ....
ΜΟΝΟ Japan ρε Γ@#€'®£^£!!!)!!!
Είσαι μια όαση στην έρημο, μέσα σε αυτήν την γιάφκα των αλλόθρησκων που μπλέξαμε......... !xaxa
 

forester

RideWild Team
Admin
Δημοσιεύσεις
5.324
Ηλικία
54
Περιοχή
Περιστέρι
Όνομα
Θοδωρής
Bike
R1200GS 2011
Εγώ είμαι με τους Ιορδανούς!
Ακόμα και με Χάρλευ κάνουν μοτο-τουρισμό! Respect!
Ο αναβάτης όλα τα λ7.... Τα άλλα είναι σίδερο και πλαστικό ;)
 
Top Bottom